Notícies

El Parlament elegeix els vuit senadors que han de representar la Generalitat i aprova la creació d'una comissió d'estudi sobre el racisme institucional i estructural a Catalunya

El vicepresident del Govern compareix davant el Ple per informar de la situació econòmica, sanitària i social

Dijous, 13 de maig de 2021. Palau del Parlament

El Parlament elegeix els vuit senadors que han de representar la Generalitat

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (84 imatge/s)

El Ple ha elegit aquest matí els vuit senadors que representaran la Generalitat, ha fet una nova sessió de control al Govern en funcions i ha aprovat les dues propostes de resolució presentades conjuntament per ERC, JxCat, la CUP i ECP, sobre drets i llibertats i de creació d'una comissió d'estudi sobre el racisme institucional i estructural a Catalunya. A la tarda, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha comparegut per informar de la situació econòmica, sanitària i social derivada de la Covid-19.

El Ple, que avui es reuneix novament en format reduït a causa de la pandèmia, amb setanta diputats a l'hemicicle i la resta votant per delegació, ha començat amb una sessió específica per elegir els senadors. La cambra ha designat per 106 vots a favor, 20 en contra i 9 abstencions, en votació electrònica i secreta, Manel de la Vega, Lorena González i Antoni Poveda, a proposta del PSC-Units; Adelina Escandell, Pau Furriol i Josep Maria Reniu, a proposta d'ERC, i Assumpció Castellví i Josep Lluís Cleries, a proposta de JxCat. De la Vega, Escandell, Castellví i Cleries, que són ja senadors designats per la cambra la legislatura anterior, repeteixen en el càrrec.

La Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus, va establir el 20 d'abril per la fórmula Imperiali el repartiment proporcional dels vuit senadors: 3 pel PSC-Units, 3 per ERC i 2 per JxCat. Vox va demanar la reconsideració d'aquesta decisió, cosa que la Mesa va desestimar, i dimarts la Comissió de l'Estatut dels Diputats va dictaminar que els candidats proposats pels grups complien les condicions per ser elegits. En la sessió d'avui, el portaveu de Vox, Joan Garriga, ha demanat la paraula per manifestar novament la disconformitat del seu grup amb relació a aquesta qüestió.

Reconeixement a la tasca de la infermeria
La presidenta, Laura Borràs, ha obert tot seguit el ple ordinari recordant que ahir va ser el Dia Internacional de la Infermeria i fent un "reconeixement explícit", "avui que seguim en plena pandèmia", de "la seva tasca, la seva professionalitat i el seu esforç". Així mateix, ha lamentat les 22.028 víctimes causades per la Covid i ha tingut paraules de record i esperança per a les 423 persones que encara són a la UCI. A l'últim, ha enviat "un missatge d'ànim i renovades gràcies a tot el personal sanitari que té cura de nosaltres".

A continuació, d'acord amb la Moció 111/XII, sobre les operacions de rescat a la Mediterrània i les polítiques d'acollida de migrants, la presidenta ha informat el Ple que, segons les dades oficials de l'Organització Internacional de les Migracions, aquest any 621 persones han mort o desaparegut a la Mediterrània.

Sessió de control
En la sessió de control, el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, en substitució del president, ha respost les preguntes de Salvador Illa (PSC-Units), sobre la necessitat d'una investidura; Josep Maria Jové (ERC), sobre les limitacions del Govern en funcions; Albert Batet (JxCat), sobre la necessitat d'avaluar la gestió de la pandèmia amb una auditoria pública independent; Ignacio Garriga (Vox), sobre les mesures per frenar l'escalada de violència i inseguretat; Montserrat Vinyets (CUP), sobre els desnonaments; Jéssica Albiach (ECP), sobre les dificultats per formar un nou govern; Carlos Carrizosa (Cs), sobre la imatge que projecta Catalunya amb les negociacions per formar Govern, i Alejandro Fernández (PPC), sobre les mobilitzacions i la convivència a Catalunya.

D'altra banda, els consellers han respost les preguntes sobre la pressió fiscal (Vox), la gestió de les vies d'altes prestacions, les mesures de suport al món local per fer front a les conseqüències de la pandèmia, l'evolució del número de Whatsapp dels Mossos d'Esquadra (JxCat), el Decret 16/2019, de mesures urgents per a l'emergència climàtica, i la Llei del canvi climàtic (CUP), els sectors econòmics afectats per la pandèmia, el Pla d'emergència exterior del sector químic de Tarragona, la planificació dels equipaments sanitaris (PSC-Units), les polítiques del Departament d'Empresa i Coneixement davant la crisi industrial (ECP), la política de peatges (PPC), el curs escolar 2020-2021, les accions per enfortir la professió de la infermeria, la persecució política de l'acció internacional de la Generalitat (ERC) i l'acció exterior (Cs).

Resolucions
El Ple també ha aprovat aquest matí les dues propostes de resolució presentades conjuntament per ERC, JxCat, la CUP i ECP.

La majoria dels punts de la resolució sobre el compromís per una Catalunya de drets i llibertats, diversa i cohesionada han estat aprovats per 123 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP, Cs i PPC) i 11 en contra (Vox). El text "reafirma la vocació" del Parlament de "continuar sent un espai de llibertat i confrontació política, d'idees i de diàleg" i la seva "voluntat de convertir-se en un espai lliure del discurs de l'odi i de blindar-se davant d'apologies de la discriminació". En aquest sentit, el text convida les forces polítiques a "impulsar una reforma del Reglament" que ho garanteixi i que, entre altres coses, permeti també que les declaracions institucionals de la cambra es puguin aprovar per majoria qualificada i no per unanimitat com fins ara. El text final de la resolució incorpora l'esmena número 2 del PSC-Units, que ha estat acceptada pels grups proposants.

La resolució de creació d'una comissió d'estudi sobre el racisme institucional i estructural a Catalunya ha estat aprovada per 114 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP i ECP), 14 en contra (Vox i PPC) i 6 abstencions (Cs). El text proposa que aquest nou òrgan, que serà integrat per un membre de cada grup parlamentari, pugui comptar amb l'assistència de tècnics, especialistes i membres d'entitats per estudiar "el racisme institucional i estructural a Catalunya en tots els àmbits necessaris, des de la seguretat fins a la igualtat d'oportunitats, passant per la representació social, política i econòmica, a fi d'establir una diagnosi compartida sobre quines mesures cal prendre per evitar qualsevol discriminació racial".

La comissió s'haurà ara de constituir, i quan acabi el seu treball haurà d'elaborar un informe i unes conclusions.

En el debat conjunt de totes dues propostes hi han intervingut, en nom dels grups proposants, Pau Morales (ERC), Aurora Madaula (JxCat), Basha Changue (CUP) i Jéssica González (ECP), mentre que per posicionar les seves formacions ho han fet Ferran Pedret (PSC-Units), Joan Garriga (Vox), Ignacio Martín (Cs) i Lorena Roldán (PPC).

Compareixença de Pere Aragonès
A la tarda, la sessió ha continuat amb la compareixença del vicepresident del Govern per informar sobre la situació econòmica, sanitària i social derivada de la Covid-19 i sobre les actuacions del Govern amb relació a la pandèmia, arran de les tres sol·licituds, del PSC-Units, Cs i el PPC, aprovades per unanimitat en el ple del 29 d'abril.

Aragonès, que divendres va demanar que totes tres compareixences es poguessin substanciar conjuntament en el primer ple ordinari que es fes, ha obert el debat i més tard ha fet una altra intervenció per respondre als grups.

En representació de les formacions parlamentàries han pres la paraula Salvador Illa (PSC-Units), Ernest Maragall (ERC), Jordi Fàbrega (JxCat), Ignacio Garriga (Vox), Dani Cornellà i Xavier Pellicer (CUP), David Cid (ECP), Carlos Carrizosa i Nacho Martín (Cs) i Alejandro Fernández i Eva Parera (PPC).