Notícies

El Ple es reuneix dijous per designar els senadors en representació de la Generalitat, per fer una nova sessió de control al Govern i perquè hi comparegui el vicepresident

Dilluns, 10 de maig de 2021. Palau del Parlament

El Ple es reuneix dijous per designar els senadors en representació de la Generalitat, fer una nova sessió de control al Govern i perquè hi comparegui el vicepresident

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El Ple es reunirà dijous, 13 de maig, a partir de dos quarts de deu del matí per designar els senadors que han de representar la Generalitat al Senat, fer una nova sessió de control al Govern en funcions i perquè hi comparegui el vicepresident en substitució del president de la Generalitat, Pere Aragonès, arran de les tres peticions aprovades en aquest sentit en la darrera sessió plenària.

L'ordre del dia del ple inclou així mateix, segons que ha acordat avui la Junta de Portaveus, els debats i les votacions d'una proposta de resolució sobre el compromís per una Catalunya de drets i llibertats, diversa i cohesionada i d'una proposta de creació d'una comissió d'estudi sobre el racisme institucional i estructural a Catalunya, totes dues presentades conjuntament per ERC, JxCat, la CUP i ECP.

El Ple es reunirà al saló de sessions amb un format reduït, amb una seixantena de diputats asseguts als escons, a més dels set que són membres de la Mesa.

La cambra farà primer, a dos quarts de deu, la sessió específica de designació dels senadors, després que la Comissió de l'Estatut dels Diputats dictamini demà dimarts sobre l'elegibilitat dels candidats per al càrrec. Els vuit candidats proposats pels grups són Manel de la Vega, Lorena González, Antoni Poveda (PSC-Units), Adelina Escandell, Pau Furriol, Josep Maria Reniu (ERC), Assumpció Castellví i Josep Lluís Cleries (JxCat).

A continuació, a les deu, començarà el ple ordinari amb la sessió de control al Govern en funcions, en què cadascun dels vuit grups parlamentaris podrà formular una pregunta al vicepresident en substitució del president. Pel que fa a les preguntes al Govern, el PSC-Units, ERC i JxCat podran formular-ne fins a tres cadascun, i Vox, la CUP, ECP, Cs i el PPC, una.

Acabada la sessió de control, el Ple debatrà conjuntament les dues propostes de resolució, que acabat el debat es votaran separadament.

Compareixença de Pere Aragonès
La sessió es reprendrà a la tarda per substanciar conjuntament en una única compareixença les tres sol·licituds aprovades per unanimitat en el ple del 29 d'abril, perquè Aragonès informi sobre la situació econòmica, sanitària i social i la proposta prevista per als fons europeus, sol·licitada pel PSC-Units, sobre les actuacions del Govern en funcions, sol·licitada per Cs, i sobre la gestió de l'estat d'alarma, l'evolució de la pandèmia i les darreres decisions adoptades per afrontar-la, sol·licitada pel PPC.

Aragonès, que divendres va demanar que les compareixences es poguessin substanciar conjuntament en el primer ple ordinari que es fes, obrirà el debat amb una primera intervenció sense límit de temps, i a continuació intervindran els grups parlamentaris per un temps de quinze minuts cadascun. El vicepresident els podrà respondre, conjuntament o individualment, cosa que obrirà un nou torn d'intervenció dels grups.