Notícies

El Parlament commemora el Dia d'Europa amb una recepció al cos consular de Barcelona

Dilluns, 10 de maig de 2021. Palau del Parlament

El Parlament commemora el Dia d'Europa amb una recepció al cos consular de Barcelona

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquest migdia el Dia d'Europa amb una recepció al cos consular de Barcelona, a què han assistit una trentena de cònsols. Laura Borràs ha presidit l'acte, en què també ha intervingut la cònsol de Portugal, Ana Coelho, com a representant de la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea.

A l'acte, que s'ha fet al pati del despatx d'audiències, hi han assistit la vicepresidenta primera, Anna Caula, el secretari primer, Ferran Pedret, i, en nom dels grups parlamentaris, Esther Niubó (PSC-Units), Meritxell Serret (ERC), Gemma Geis (JxCat), Joan Garriga (Vox), Susanna Segovia (ECP), Matías Alonso (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

En el seu discurs, la presidenta ha apostat per un model per a Europa de "democràcia i llibertat compartida", i ha assegurat que "necessitem els millors diplomàtics, com vostès, perquè siguin capaços de construir una Europa menys armada d'armes i més armada de raons, d'intel·lectuals i d'investigadors que garanteixin la llibertat de tots els seus integrants". En aquest punt, ha demanat als cònsols que "continuïn vetllant per l'entesa dialogada entre totes les nacions" i "defensant la democràcia i les llibertats", perquè, ha remarcat, "no podem acceptar que a l'Europa del segle XXI tinguem a Catalunya presos polítics i exiliats i que hi hagi gent a la presó per haver fet una consulta democràtica".

Així mateix, la presidenta ha animat els cònsols a "construir una Europa amb més justícia social, que sigui sensible al problema migratori i que garanteixi llibertats i drets als seus ciutadans", i, citant Rudolf Steiner, també els ha demanat que "lluitin per preservar tota la riquesa cultural d'Europa, des de les tradicions a la llengua", punt en què ha recordat que el català encara no és oficial al Parlament Europeu.

La cònsol de Portugal ha posat en relleu la importància del projecte comú europeu i els seus valors davant la pandèmia. En aquest sentit, ha expressat la seva esperança que la conferència sobre el futur d'Europa, que va començar ahir, ajudi a donar "una resposta sense precedents" a la situació de crisi econòmica i social que permeti obrir un camí "cap a una recuperació justa, verda i digital en què es reforci la cooperació i la solidaritat europea". A l'últim, ha argumentat que el 9 de maig ha de servir per commemorar "el passat i els èxits aconseguits", però també ha de representar un "compromís renovat per una Europa cada vegada més democràtica, resilient i sostenible, autònoma, però oberta al món i solidària amb els altres".

L'acte ha començat amb la interpretació de 'Meu fado meu' a càrrec dels alumnes del Conservatori del Liceu Anna Moreno, a la veu, i Martí Riera, a la guitarra, i ha acabat amb la de l'himne europeu, 'Oda a l'alegria', a càrrec del Quartet Sannois, del mateix conservatori.

Un any més, la bandera d'Europa llueix avui al peu de l'escala d'honor del Palau del Parlament coincidint amb la commemoració de la declaració feta a París el 9 de maig de 1950 per l'aleshores ministre francès d'Afers Exteriors, Robert Schuman, que va comportar la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer, embrió de l'actual Unió Europea.