Notícies

El Parlament homenatja els republicans represaliats pel franquisme

La presidenta proposa que la primera legislatura sigui la de l'etapa republicana

Dimecres, 14 d'abril de 2021. Palau del Parlament

El Parlament homenatja els republicans represaliats pel franquisme

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (7 imatge/s)

El Parlament ha homenatjat aquest migdia un any més els republicans represaliats pel franquisme amb un acte conjunt amb l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya. L'acte l'ha presidit Laura Borràs, que ha anunciat que proposarà que es consideri com a primera legislatura de la cambra la de l'etapa republicana iniciada el 1932.

La presidenta ha destacat que enguany es commemora el norantè aniversari de la proclamació de la República catalana, "un acte de sobirania per part del poble de Catalunya", i ha recordat la consegüent recuperació de la Generalitat i, el 1932, del Parlament. En aquest punt ha anunciat que, recollint la proposta de la Comissió de la Dignitat, plantejarà a la Mesa i als grups parlamentaris que es consideri com a primera legislatura de la cambra la de l'etapa republicana, i no la iniciada el 1980.

Borràs ha posat en relleu que la República va començar "amb la força de les urnes", mentre que la seva fi va ser per "la raó de la força". "Contra la destrucció, memòria, record i homenatge", ha remarcat.

El president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, ha demanat un cop més que l'Estat espanyol anul·li les sentències del franquisme, com va fer el Parlament amb la llei aprovada el 2017 en aquest sentit. "No hem reclamat mai venjança, però sí justícia", ha assegurat, i ha lamentat que fins ara "hem tingut molt bones paraules però mai no hem vist fets". "Ens falta la declaració de l'Estat espanyol", ha insistit.

A l'acte hi han assistit els secretaris primer i tercer, Ferran Pedret (PSC-Units) i Pau Juvillà (CUP), i les diputades Marta Vilalta (ERC), Gemma Geis (JxCat) i Jéssica Albiach (ECP), a més d'alguns membres de la junta directiva de l'associació. L'acte, que l'any passat ja no es va poder celebrar a causa de la Covid-19, s'ha fet enguany amb un format reduït a causa de les mesures sanitàries per combatre la pandèmia.

L'acte ha començat amb la tradicional ofrena conjunta que han fet Borràs i Fortuny davant el Monument als Immolats per la Llibertat a Catalunya, al pati de la biblioteca del Palau del Parlament. L'escultura és obra de Ferran Ventura, representa una dona asseguda amb un home mort en braços i és l'original en pedra de la de bronze que hi ha al fossar de la Pedrera, a Barcelona.

Després de l'ofrena, s'ha fet un minut de silenci musicat amb la peça 'Canción de la suite compostelana', de Frederic Mompou, interpretada per Bruna Escolà, alumna del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu i becària de la Fundació de Música Ferrer-Salat.