Pere Aragonès no ha aconseguit aquest vespre ser investit president de la Generalitat, ja que no ha assolit la majoria absoluta necessària del ple. Ara se sotmetrà a un segon debat i una segona votació, que es farà el dimarts 30 de març, en què necessitarà la majoria simple per ser investit.
A la primera votació per a la investidura Aragonès ha obtingut 42 vots a favor: els dels 33 diputats del seu grup, ERC, i els 9 dels del grup de la CUP; 61 vots en contra dels diputats del PSC-Units, Vox, ECP, Cs i el PP, i 32 abstencions dels de JxCat. El candidat, doncs, no ha assolit els seixanta-vuit vots que signifiquen la majoria absoluta.
A les deu del matí del proper dimarts, el ple d'investidura es reprendrà perquè Aragonès se sotmeti a un segon debat, que obrirà el candidat, i en el que també tornaran a intervenir els representants dels grups parlamentaris. Acabat el debat, es procedirà a fer la segona votació, en què Aragonès només necessitarà més vots a favor que no en contra per ser investit 132è president de la Generalitat.
Si tampoc fos investit, la presidenta del Parlament, per convocar un nou debat d'investidura, ha de fer prèviament una nova ronda de consultes amb els grups parlamentaris i proposar al ple un candidat, que pot ser el mateix o un altre. Si transcorreguts dos mesos des de la primera votació, cap candidat no fos elegit, la legislatura es dissoldria automàticament i es convocarien noves eleccions de manera immediata, que s'haurien de fer quaranta-set dies després de la convocatòria.
La votació d'avui ha estat pública per crida, com s'ha fet sempre en les votacions d'investidura dels candidats a la presidència de la Generalitat. Així, els secretaris segon i tercer, Jaume Alonso-Cuevillas i Pau Juvillà, han cridat els diputats per ordre alfabètic, començant per Joan Canadell (JxCat), tal com ha marcat el sorteig previ, i acabant pels consellers que són diputats i els membres de la Mesa. En ser cridats, els diputats han expressat en veu alta el sentit del seu vot: "sí", "no" o "abstenció".
En aquesta sessió, els diputats Lluís Puig, Teresa Pallarès i Eusebi Campdepadrós han delegat el vot en la portaveu del seu grup, Gemma Geis (JxCat), i Ruben Wagensberg l'ha delegat en el president del seu grup, Josep M. Jové (ERC).
Abans de començar el Ple, la Mesa, un cop escoltada la Junta de Portaveus, ha rebutjat les peticions de reconsideració presentades pel PSC-Units, Vox, Cs i el PP contra l'acord d'ahir de la Mesa, per acta de la presidenta, d'admetre la petició de delegació de vot sol·licitada per Puig.
Ple d'investidura a l'Auditori per les mesures sanitàries
Com ja va passar amb la sessió constitutiva de la XIII legislatura, el ple d'investidura no s'ha fet avui, per primer cop a la història, al Saló de Sessions, sinó a l'Auditori del Palau del Parlament, per poder garantir la presència de tots els diputats i diputades en un mateix espai complint les mesures sanitàries establertes a causa de la Covid-19.
També a causa de les mesures sanitàries, hi ha hagut pocs convidats a seguir la sessió, i ho han hagut de fer des de sales habilitades amb pantalles de televisió. Entre els convidats avui hi ha hagut els expresidents de la Generalitat Quim Torra i Artur Mas, i l'expresident del Parlament Ernest Benach.
El debat
El debat ha començat amb la intervenció d'Aragonès, durant més d'una hora i mitja, per presentar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat i exposar el seu programa de Govern. A continuació ha començat el torn dels grups parlamentaris i els respectius debats amb el candidat.
En representació dels grups han intervingut Salvador Illa (PSC-Units), Albert Batet (JxCat), Ignacio Garriga (Vox), Dolors Sabater i Laia Estrada (CUP), Jéssica Albiach (ECP), Carlos Carrizosa (Cs), Alejandro Fernández (PPC) i Marta Vilalta (ERC). Durant la intervenció de Garriga (Vox), han abandonat la sala la pràctica totalitat dels diputats d'ERC, JxCat i ECP, tots els de la CUP i alguns del PSC-Units.
La presidenta, Laura Borràs, ha dirigit avui per primer cop un ple després que fos elegida en el càrrec a la sessió constitutiva del passat 12 de març. Avui, ha obert la sessió remarcant que la legislatura "arrenca amb una situació d'anormalitat democràtica, sanitària i també social". Borràs ha recordat el feminicidi del passat 25 de gener i les 292 persones que han perdut la vida en el Mediterrani en el que portem d'any, i ha expressat la seva voluntat de "no normalitzar ni la violència que patim les dones, ni les dificultats vitals de centenars de milers de persones que es veuen obligades a emigrar, ni cap vulneració dels drets fonamentals". Al final de la sessió la presidenta també ha tingut unes paraules de record per les víctimes de la Covid-19.