Notícies

La Diputació Permanent valida tres decrets llei sobre la Covid-19 i sobre la pròrroga pressupostària

Dimecres, 20 de gener de 2021. Palau del Parlament

La Diputació Permanent valida tres decrets llei sobre la Covid-19 i sobre la pròrroga pressupostària

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (14 imatge/s)

La Diputació Permanent ha validat aquesta tarda tres decrets llei de mesures amb relació a la Covid-19 i a les necessitats financeres del sector públic en l'actual situació de pròrroga pressupostària. Així mateix, ha substanciat la compareixença de la consellera de Salut, Alba Vergés, per informar de diverses qüestions relacionades amb la pandèmia.

Vergés ha comparegut per donar compte a petició pròpia de les darreres mesures adoptades pel Govern per contenir el brot epidèmic de Covid-19 i també per substanciar les dues compareixences aprovades en la darrera sessió de la Diputació Permanent, una perquè informés de les restriccions a la Cerdanya i el Ripollès, demanada per Cs, i una altra sobre el contracte amb l'empresa Ferroser Servicios Auxiliares per al seguiment dels contactes de casos de Covid-19 i sobre les prioritats sanitàries per a l'inici d'any, sol·licitada per la CUP.

En representació dels grups i subgrups parlamentaris han intervingut en el debat Jorge Soler (Cs), Eva Granados (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Vidal Aragonés (CUP), Alejandro Fernández (PPC), Anna Caula (ERC) i Lluís Guinó (JxCat).

Decrets llei
El Decret llei 54/2020, del 29 de desembre, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, que permet a la Generalitat i les entitats del seu sector públic formalitzar operacions d'endeutament en qualsevol modalitat mentre no s'aprovin uns nous comptes, ha estat validat per 11 vots a favor (JxCat i ERC), 2 en contra (CatECP i CUP) i 9 abstencions (Cs, PSC-Units i PPC).

El decret l'ha presentat el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i en el debat hi han intervingut Laura Vílchez (Cs), Eva Granados (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Vidal Aragonés (CUP), Alejandro Fernández (PPC), Marta Vilalta (ERC) i Francesc de Dalmases (JxCat).

El Decret llei 52/2020, de represa de l'activitat escolar el segon trimestre del curs 2020-2021, ha estat validat per 17 vots a favor (Cs, JxCat, ERC i PPC) i 5 abstencions (PSC-Units, CatECP i CUP).

Aquest decret va ajornar el retorn a les aules del dia 8 a l'11 de gener amb l'objectiu de reduir el risc de contagi de Covid-19 després de les vacances de Nadal, i faculta el Departament d'Educació perquè en funció de l'evolució de les dades epidemiològiques i d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries pugui canviar també la data de l'inici del tercer trimestre.

El decret l'ha presentat la consellera de Justícia, Ester Capella, arran de la impossibilitat d'assistir de darrera hora del conseller d'Educació, Josep Bargalló, i en el debat hi han intervingut Jorge Soler (Cs), Eva Granados (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Vidal Aragonés (CUP), Alejandro Fernández (PPC), Josep Maria Jové (ERC) i Gemma Geis (JxCat).

A l'últim, el Decret llei 53/2020, de modificació del Decret llei 10/2020, del 27 de març, pel qual s'estableixen noves mesures extraordinàries per fer front a l'impacte sanitari, econòmic i social de la Covid-19, ha estat validat per 10 vots a favor (JxCat i ERC) i 10 abstencions (Cs, PSC-Units, CatECP i CUP).

Aquest decret amplia la vigència de diverses mesures per facilitar que les associacions, les fundacions i les juntes de propietaris puguin continuar desenvolupant la seva activitat i fent front a les seves obligacions legals davant el perllongament de les mesures sanitàries i la incertesa de la durada de la pandèmia.

El decret l'ha presentat la consellera Capella, i en el debat hi han intervingut Jorge Soler (Cs), David Pérez (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Vidal Aragonés (CUP), Alejandro Fernández (PPC), Anna Caula (ERC) i Josep Costa (JxCat).