NotÝcies

El Govern en funcions compareix dimecres per tercera vegada davant el Ple per informar sobre les mesures per combatre la Covid-19

Durant el ple, que comenšarÓ a les 9 h amb la sessiˇ de control al Govern, la cambra farÓ el debat i la votaciˇ per validar cinc decrets llei

Dimarts, 1 de desembre de 2020. Palau del Parlament

El Govern en funcions compareix dimecres per tercera vegada davant el Ple per informar sobre les mesures per combatre la Covid-19

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El ple d'aquesta setmana comenšarÓ dimecres a les nou amb la sessiˇ de control al Govern en funcions, i tot seguit el vicepresident, Pere AragonŔs, en substituciˇ del president, compareixerÓ per informar sobre les darreres mesures preses per l'executiu per combatre la Covid-19. Aquesta serÓ la tercera vegada que el Govern en funcions compareix davant el Ple per aquesta raˇ, en una sessiˇ en quŔ a mÚs la cambra debatrÓ i votarÓ quatre nous decrets llei amb mesures adrešades a palĚliar els efectes de la pandŔmia en la cultura, en l'educaciˇ en el lleure i les activitats extraescolars i en el Cos de Mossos d'Esquadra.

AixÝ mateix, el Ple farÓ el debat per validar un cinquŔ decret llei sobre les inspeccions tŔcniques de vehicles (ITV). A l'˙ltim, la sessiˇ inclou el debat i la votaciˇ de set mocions i la substanciaciˇ de nou interpelĚlacions.

Un cop acabi la sessiˇ de control a l'executiu comenšarÓ la compareixenša del Govern per informar de les darreres mesures preses per contenir el brot epidŔmic de la pandŔmia de Covid-19. El vicepresident, Pere AragonŔs, en substituciˇ del president, compareixerÓ novament a peticiˇ pr˛pia, i, segons que recull la solĚlicitud que va presentar, tambÚ intervindrÓ en el debat la consellera de la PresidŔncia, Meritxell Budˇ. El Govern ja ha comparegut davant el Ple per aquesta mateixa raˇ en les dues sessions precedents, el 4 i el 18 de novembre.

El Govern obrirÓ el debat, i tot seguit prendran la paraula els grups i subgrups parlamentaris en un primer torn d'intervenciˇ de dotze minuts per a cadascun, i desprÚs de la resposta del Govern en tindran un altre de cinc minuts.

Ajuts per al sector cultural
Dimecres a la tarda el ple es reprendrÓ amb el debat conjunt dels dos primers decrets llei que se sotmetran a la validaciˇ de la cambra en aquesta sessiˇ, tots dos amb mesures adrešades al sector cultural. La consellera de Cultura, └ngels Ponsa, presentarÓ els decrets 38/2020, del 3 de novembre, pel qual s'adopten mesures en l'Ómbit cultural per palĚliar els efectes de la crisi generada per la pandŔmia de la Covid-19, i 44/2020, del 17 de novembre, pel qual es crea el Cens d'espais de cultura responsables.

El Decret llei 38/2020 contÚ dues lÝnies de subvencions per a persones, empreses i entitats del sector cultural afectades per les conseqŘŔncies econ˛miques de la crisi sanitÓria. Una d'aquestes lÝnies Ús de l'Institut CatalÓ de les Empreses Culturals i tÚ per finalitat compensar les despeses de funcionament de les empreses, amb ajuts que van dels 500 als 8.000 euros, depenent, entre altres factors, del caixet dels artistes o els espectacles. L'altra Ús de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, i tÚ per objecte compensar les pŔrdues per la cancelĚlaciˇ d'espectacles i activitats culturals, amb ajuts que van dels 600 als 28.000 euros, en funciˇ, entre altres elements, dels aforaments de les sales.

El Decret llei 44/2020 crea el Cens d'espais de cultura responsables, que farÓ difusiˇ dels espais culturals que adoptin protocols sanitaris per prevenir la Covid-19 i que es comprometin a aplicar programes d'inclusiˇ social i de "millora de la salut anÝmica de la ciutadania". Els espais que formin part d'aquest cens electr˛nic obtindran el distintiu d'"espai de cultura responsable".

El decrets es debatran conjuntament, per˛ es votaran per separat abans que se suspengui la sessiˇ a la tarda.

Educaciˇ en el lleure i activitats extraescolars
Dimecres a la tarda la cambra farÓ tambÚ el debat del Decret llei 41/2020, del 10 de novembre, de mesures extraordinÓries de carÓcter social en centres educatius i en l'Ómbit de l'educaciˇ en el lleure i de les activitats extraescolars per fer front a les conseqŘŔncies de la Covid-19.

El conseller d'Educaciˇ, Josep Bargallˇ, presentarÓ aquest decret, que estableix un ajut econ˛mic extraordinari d'urgŔncia en tres modalitats, per al lleure educatiu, les activitats extraescolars i les instalĚlacions juvenils, amb quantitats que van dels 1.500 als 5.000 euros. El text tambÚ estableix mesures adrešades a garantir la seguretat i l'autoprotecciˇ de la comunitat educativa i els ajuts de menjador en cas de tancament, quarantena o a´llament d'un centre escolar.

Creaciˇ de 245 places de mossos d'esquadra
La sessiˇ continuarÓ amb el debat del Decret llei 40/2020, del 10 de novembre, pel qual s'autoritza la creaciˇ de 245 places del Cos de Mossos d'Esquadra. El conseller d'Interior, Miquel SÓmper, presentarÓ el decret, que tÚ per objecte cobrir les mancances estructurals que arrossega el cos, agreujades per la crisi sanitÓria, i autoritza la creaciˇ de 245 places de mossos d'esquadra de l'escala bÓsica amb l'aprovaciˇ d'una oferta parcial d'ocupaciˇ p˙blica aquest mateix 2020.

La votaciˇ d'aquests quatre decrets es farÓ dimecres abans de la suspensiˇ de la sessiˇ de la tarda, cap a dos quarts de vuit del vespre. PerquŔ els decrets siguin validats cal la majoria simple de vots a favor, i un cop validats els grups poden solĚlicitar que es tramitin com a projectes de llei.

Habilitaciˇ d'operadors d'ITV
Dijous al matÝ, el ple es reprendrÓ amb el debat del darrer decret llei, el 45/2020, del 17 de novembre, sobre l'habilitaciˇ transit˛ria i extraordinÓria per continuar la prestaciˇ dels serveis d'inspecciˇ tŔcnica de vehicles.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, presentarÓ el decret, que garanteix la continu´tat d'aquesta activitat fins que no entri en vigor una nova llei que la reguli. AixÝ, el text estableix que el Govern ha de presentar al Parlament en el termini de quinze mesos un projecte de llei de regulaciˇ de la ITV, disposa que mentrestant les cinquanta estacions fixes i les deu m˛bils que presten aquest servei ho continu´n fent amb les mateixes condicions que fins ara i suspŔn l'autoritzaciˇ de nous operadors fins que no hi hagi el nou marc regulador.

La cambra votarÓ aquest decret dijous cap a les sis de la tarda.

InterpelĚlacions
Entre dimecres i dijous el Ple substanciarÓ les interpelĚlacions als consellers sobre l'impuls de l'economia (PPC), la crisi industrial (PSC-Units), la vulneraciˇ dels drets fonamentals del nen en el sistema educatiu catalÓ (Cs), escoles obertes i escoles segures (ERC), el balanš de l'acciˇ del Govern (PSC-Units), el balanš de dos anys i mig de govern (Cs), l'equitat territorial en les Órees rurals i urbanes (CatECP), el transport p˙blic (JxCat) i l'agenda rural (ERC).

Mocions
A l'˙ltim, dijous la cambra debatrÓ les set mocions subsegŘents a les interpelĚlacions de la sessiˇ plenÓria anterior, sobre la transiciˇ energŔtica i la descarbonitzaciˇ de l'economia catalana (PSC-Units), l'educaciˇ secundÓria i postobligat˛ria (CatECP), els mitjans p˙blics de comunicaciˇ (Cs), les respostes per afrontar la crisi sanitÓria, econ˛mica i social (CUP), la polÝtica del Govern amb relaciˇ als sectors mÚs afectats per la pandŔmia de Covid-19 (Cs), el dret a una segona oportunitat (ERC) i l'augment de la mortalitat a les fronteres espanyoles (ERC).

La cambra votarÓ les mocions dijous cap a les sis de la tarda, abans que se substanci´n les darreres interpelĚlacions.

El ple es farÓ novament en format redu´t, amb nomÚs una vintena de diputats a l'hemicicle. La resta hauran de seguir la sessiˇ telemÓticament i podran votar delegant el vot o per via telemÓtica.