Notícies

El president de la Generalitat i els caps de fila dels grups i subgrups obren el debat de política general

Dimecres, 16 de setembre de 2020. Palau del Parlament

El president de la Generalitat i els caps de fila dels grups i subgrups obren el debat de política general

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (68 imatge/s)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha obert aquest matí el tercer debat general sobre l'acció política i de govern d'aquesta legislatura. Després de la intervenció inicial del president, de gairebé dues hores, han pres la paraula els caps de fila dels grups i subgrups parlamentaris.

El primer a intervenir ha estat el president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, i després ho han fet el del grup del PSC-Units, Miquel Iceta, la presidenta del de CatECP, Jéssica Albiach, el diputat del subgrup de la CUP Carles Riera, el del subgrup del PPC Alejandro Fernández, el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, i el del de JxCat, Albert Batet.

Després de les intervencions dels caps de fila dels grups i subgrups, la sessió s'ha suspès, i a la tarda el president de la Generalitat els ha respost conjuntament, cosa que ha obert un nou torn de rèplica dels grups.

Acabat el debat la sessió s'ha suspès, i els grups i subgrups han pogut presentar fins a trenta minuts després les seves propostes de resolució. Cada grup n'ha pogut presentar un màxim de vint, i cada subgrup, un màxim de catorze. La Mesa les ha admeses a tràmit aquesta mateixa tarda i ha obert un nou termini perquè els grups i subgrups puguin presentar propostes transaccionals. Aquest termini acabarà demà a les cinc de la tarda. (Podeu consultar les propostes de resolució al document adjunt.)

Les propostes de resolució poden impulsar l'acció del Govern i incloure crítiques a la seva actuació, però no poden comportar una moció de censura.

El ple es reprendrà divendres per debatre i votar les propostes. En aquest debat, que començarà a les deu del matí, els grups disposaran d'un torn de deu minuts cadascun, i els subgrups, de cinc, per defensar les seves respectives propostes i posicionar-se sobre les dels altres.

Les propostes es poden votar conjuntament o una per una. En cap cas, però, no es pot demanar votació separada d'una part, un paràgraf o un incís d'una proposta. Per ser aprovades, les propostes necessiten el suport de la majoria simple de la cambra, és a dir, més vots a favor que no en contra.

Trenta-tres debats de política general des del 1980
Des del seu restabliment el 1980, el Parlament ha fet trenta-tres debats de política general, vint-i-un dels quals amb Jordi Pujol al capdavant del Govern, de la primera a la sisena legislatura; Pasqual Maragall en va afrontar dos, a la setena; José Montilla, tres, a la vuitena; Artur Mas, quatre, durant la novena i la desena; Carles Puigdemont, un, la legislatura anterior, i Quim Torra, dos en l'actual.