Notícies

El Parlament condemna l'assassinat de Gloria Oriana, la setena víctima per violència masclista d'aquest any a Catalunya

Dimarts, 21 de juliol de 2020. Palau del Parlament

El Parlament condemna l'assassinat de Gloria Oriana, la setena víctima per violència masclista d'aquest any a Catalunya

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El Parlament ha condemnat avui a l'inici del ple l'assassinat de Gloria Oriana, el 14 de juliol al barri del Raval de Barcelona. Demà, en la pausa de la sessió plenària del migdia, la cambra farà un minut de silenci davant la façana del Parlament per recordar aquesta nova víctima de la violència masclista, la setena d'aquest any a Catalunya.

El president, Roger Torrent, ha comunicat el nou feminicidi a l'inici de la sessió plenària, i ha lamentat i condemnat aquests crims, ha reiterat el compromís del Parlament amb "l'erradicació de qualsevol forma de violència contra les dones i de vetllar pel seu record" i ha convocat, d'acord amb el protocol de dol del Parlament contra les violències masclistes, aprovat pel Grup de Treball en Equitat de Gènere, un minut de silenci per demà.

Des del 2015 el Parlament recorda a l'inici de cada sessió plenària les dones mortes per violència masclista. El protocol de dol, però, inclou noves actuacions, com ara esmentar el nom de les víctimes per reforçar-ne la visibilització o la convocatòria d'un minut de silenci cada vegada que n'hi hagi una.

El protocol de dol, inclòs al pla d'igualtat del Parlament previst per al període 2020-2023, defineix les actuacions de la cambra davant una situació de feminicidi dirigides a la mateixa institució i al conjunt de la ciutadania.

El protocol proposa que s'ampliï l'extensió del terme "feminicidi" a totes les dones que pateixen la violència masclista, sense excloure'n, per tant, les treballadores sexuals, que els noms de les víctimes es recopilin en un document que s'ha de projectar al monitor situat a l'escala d'honor, que en la primera sessió plenària de l'any es recordi el nombre i els noms de les dones assassinades durant l'any anterior i que s'emeti una comunicació de condol pel portal web del Parlament i les xarxes socials institucionals.