NotÝcies

El Ple fa dimecres i divendres el debat monogrÓfic sobre la Covid-19 a peticiˇ del president de la Generalitat i Cs

Quim Torra obrirÓ el debat dimecres a les 10 h, i les propostes de resoluciˇ es votaran divendres

Dimarts, 30 de juny de 2020.

Una imatge del Ple, el 3 de juny passat, durant el minut de silenci en record de les vÝctimes de la Covid-19

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2020

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple farÓ dimecres i divendres, 1 i 3 de juliol, el debat monogrÓfic conjunt sobre la gestiˇ de la crisi sanitÓria de la Covid-19, les mesures adoptades per fer-hi front i les accions previstes de protecciˇ social i reactivaciˇ econ˛mica, solĚlicitat pel president de la Generalitat, Quim Torra, i sobre la reconstrucciˇ de Catalunya davant de l'impacte de la pandŔmia de la Covid-19, solĚlicitat per Cs.

El president de la Generalitat obrirÓ el debat dimecres a les deu del matÝ amb una intervenciˇ sense lÝmit de temps, i tot seguit prendrÓ la paraula un representant de Cs, com a grup proposant, per un temps mÓxim de trenta minuts. A continuaciˇ, comenšaran les intervencions dels grups i els subgrups: Cs, PSC-Units i CatECP intervindran al matÝ, tot seguit se suspendrÓ la sessiˇ, i es reprendrÓ a la tarda amb les intervencions de la CUP, PPC, ERC i JxCat. Cada grup tindrÓ trenta minuts d'intervenciˇ, i cada subgrup, quinze. Si el president de la Generalitat o algun membre del Govern els responguÚs, els grups i subgrups tindrien un nou torn de rŔplica.

Acabat el debat, el ple se suspendrÓ de nou, i els grups i subgrups podran registrar les seves propostes de resoluciˇ fins dijous a dos quarts de deu del matÝ i fer-ne de transaccionals fins a les cinc de la tarda tambÚ de dijous. Cada grup o subgrup podrÓ presentar fins a quinze propostes de resoluciˇ, i les que transaccionessin substituirien les inicials.

La sessiˇ es reprendrÓ divendres a les deu amb un nou torn d'intervencions de tots els grups i subgrups de deu i cinc minuts respectivament per presentar les seves propostes de resoluciˇ i posicionar-se sobre les de la resta. A l'˙ltim, la cambra votarÓ les propostes, conjuntament o una per una, per˛ sense que es pugui votar per separat una part d'una mateixa proposta de resoluciˇ.

Mesures adoptades, reactivaciˇ i reconstrucciˇ
El president Quim Torra, segons que recull la seva solĚlicitud, proposa que en el debat la cambra tracti de l'afectaciˇ i les conseqŘŔncies de la pandŔmia, dels efectes i les implicacions de les decisions de l'Estat sobre Catalunya i de la gestiˇ del Govern, en concret de les mesures aplicades per fer front a l'emergŔncia en tots els Ómbits, de les adrešades a contribuir a mantenir la capacitat productiva i els ingressos de treballadors i empreses, de la gestiˇ de la fase de represa i reactivaciˇ de l'activitat i de les mesures per la protecciˇ social i l'impuls de la reactivaciˇ econ˛mica. TambÚ segons la solĚlicitud, el president demana el debat "amb l'objectiu de fer partÝcips els grups" en la gestiˇ de la crisi i "amb l'Ónim de convidar-los a fer les seves propostes".

D'altra banda, en el seu escrit Cs considera "indispensable" que el conjunt de les forces representades al Parlament i el Govern treballin de forma consensuada amb l'objectiu de "salvar vides, economies i llocs de treball", i planteja dos eixos de debat, un sobre les mesures urgents i extraordinÓries en els Ómbits sanitari, econ˛mic i social davant l'impacte ja causat per la pandŔmia i un altre sobre les "mesures estructurals necessÓries a curt, mitjÓ i llarg termini per a la reconstrucciˇ de la nostra comunitat aut˛noma", en especial per evitar en la mesura del possible un eventual rebrot i respondre-hi, si Ús el cas, de la forma mÚs eficient.

El president ja va fer el 25 de marš una compareixenša telemÓtica davant els grups i subgrups sobre la gestiˇ del coronavirus, i a l'abril tots els consellers van comparŔixer tambÚ per videoconferŔncia davant les comissions corresponents per informar de les mesures adoptades en els seus Ómbits de responsabilitat. La pandŔmia ha estat tambÚ una qŘestiˇ central en els debats i els acords del Ple des que se'n van reprendre les sessions, que de moment es continuen fent en un format redu´t, amb una vintena de diputats a l'hemicicle.