Notícies

La Flama del Canigó arriba al Parlament amb una crida a homenatjar els qui han patit la Covid-19

Dimarts, 23 de juny de 2020. Palau del Parlament

La Flama del Canigó arriba al Parlament amb una crida a homenatjar els qui han patit les conseqüències de la Covid-19

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

La Flama del Canigó ha arribat aquest migdia al Parlament, on ha estat rebuda pel president, Roger Torrent. El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha llegit el manifest de la flama, que enguany fa una crida a homenatjar la societat civil que ha lluitat contra el coronavirus i les persones que han mort a causa de la pandèmia.

A l'acte hi han assistit també el secretari primer, Eusebi Campdepadrós; el portaveu de JxCat, Eduard Pujol; les portaveus d'ERC i la CUP a la Comissió de Cultura, Jenn Díaz i Natàlia Sànchez respectivament; la presidenta d'Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver; Margalida Segura, representant d'Obra Cultural Balear Alaró, i diversos membres d'Òmnium Cultural, entre els quals la membre de la junta directiva Blanca de Llobet, que ha estat una de les persones encarregades de fer arribar el quinqué amb la flama fins al Parlament.

Durant l'acte de benvinguda del foc, que s'ha fet a l'auditori en un format més reduït del que és habitual, Torrent ha reivindicat l'"esperit comunitari" que simbolitza la flama, esperit que, ha explicat, ha de servir "per superar el moment complex i dur que vivim arran de la crisi del coronavirus" i "ens ha d'ajudar a ser perseverants en la defensa de la cultura i dels drets i les llibertats fonamentals". En aquest punt, ha asseverat que "ni cap administració ni cap sentència podran esborrar els llaços fraternals dels Països Catalans". A l'últim, ha recordat que la presidenta Forcadell i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, "haurien de poder ser aquí", i ha assegurat que "continuarem lluitant fins que les preses i els presos polítics i les i els exiliats siguin lliures".

El vicepresident d'Òmnium ha tingut així mateix paraules de record per a Cuixart i Forcadell, i també per a l'exconseller de Cultura Lluís Puig. Mauri ha recordat que "la flama és sempre una invitació a construir un futur compartit", i en aquest any "especial" ha fet una crida perquè "a les deu de la nit s'encenguin espelmes en memòria dels qui han patit les conseqüències de la Covid-19".
Mauri ha llegit també el missatge de la flama d'aquest 2020, que amb el títol "Enguany, encenc la flama per tu" han escrit coralment una metgessa, un metge, una infermera, un bomber, un llibreter, una pagesa, una mestra, un alumne, un transportista i un viticultor. A banda de reivindicar la unitat de la llengua, el missatge de la flama d'aquest any és una crida a homenatjar la "responsabilitat individual i col·lectiva" de la societat civil que ha lluitat contra el coronavirus i les persones que han mort a causa de la pandèmia.

Després de l'acte institucional de rebuda de la flama, els assistents s'han traslladat a la porta principal del palau per fer la tradicional encesa de quinqués amb la flama que aquesta nit il·luminarà més de tres mil pobles i ciutats arreu dels Països Catalans.

La Flama del Canigó arriba al Parlament des del 1980, any que es va restablir la institució.