Notícies

El Parlament atorgarà la Medalla d'Honor en categoria d'or als professionals del sistema de salut de Catalunya

Dimarts, 26 de maig de 2020. Palau del Parlament

El Parlament atorgarà la Medalla d'Honor en categoria d'or als i les professionals del sistema de salut de Catalunya

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La Mesa ha acordat avui per unanimitat atorgar la Medalla d'Honor del Parlament en la categoria d'or als professionals del sistema de salut de Catalunya. Amb aquesta distinció, el Parlament vol reconèixer "la tasca extraordinària que les persones que treballen en el sistema de salut de Catalunya han acomplert amb motiu de la pandèmia de la Covid-19".

L'acord expressa que "els esdeveniments viscuts han evidenciat, més que mai, que la sanitat pública universal i de qualitat és una eina essencial per a Catalunya, i han remarcat la necessitat de vetllar per garantir-ne els recursos i per unes polítiques que en permetin un bon funcionament, en les millors condicions per als professionals".

Així mateix, l'escrit recorda que els professionals sanitaris, "davant d'una crisi d'extrema gravetat, i sostinguda en el temps, han donat una resposta excepcional", i explica que amb aquest reconeixement "la Mesa vol remarcar la importància determinant dels professionals per al bon funcionament del model català de salut i expressar-los de manera solemne l'agraïment del poble de Catalunya per llur treball diari".

Edicions anteriors
La cambra atorga la Medalla d'Honor des de l'any 2000 a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional.

En les edicions anteriors, hi han estat distingits: Desmond Tutu, sacerdot i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activista social, Carme Ruscalleda, cuinera, i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015); Manel Esteller, investigador (2016); el Cos de Mossos d'Esquadra, els serveis d'emergències, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils (2017); l'Associació de Mestres Rosa Sensat (2018), i Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3, i Òscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms (2019).

La medalla que es lliura als guardonats, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat, manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la primera legislatura. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.