Notícies

El Parlament commemora el setanta-cinquè aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial

Divendres, 8 de maig de 2020. Palau del Parlament

El Parlament commemora el setanta-cinquè aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquest matí el setanta-cinquè aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial. El president, Roger Torrent, i el president de l'Associació Catalana d'Ex-Presos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, en nom també de l'Amical de Catalunya dels Antics Guerrillers Espanyols a França, han fet la tradicional ofrena floral al monument en memòria dels voluntaris catalans morts en defensa de la llibertat, al parc de la Ciutadella, a Barcelona.

A l'acte, condicionat per les restriccions davant la pandèmia de la Covid-19 i que per tant s'ha fet en un format reduït i sense convidats, hi han assistit també el vicepresident primer, Josep Costa, i els secretaris segon i tercer, David Pérez i Laura Vílchez. Tot i la situació excepcional, tal com ha explicat el president,, el Parlament va decidir que era important fer la commemoració "per donar valor a l'esforç col·lectiu de tants homes i tantes dones que abans que nosaltres, amb diferents lluites i generacions, ens han permès arribar fins aquí".

Torrent ha explicat així mateix que amb l'acte d'avui el Parlament també ha volgut retre un "humil però sentit homenatge" a Lluís Martí Bielsa, que va ser president de l'Amical de Catalunya, mort l'octubre, de qui ha dit que "vam aprendre que no ens podem deixar vèncer per la por, perquè és el millor aliat per a l'extrema dreta", que "per ressorgir de les crisis necessitem més i millor democràcia, reforçar les institucions, els drets socials, perquè la gent visqui amb dignitat, i que cuidem els uns dels altres". "No ressorgirem de cap crisi si no és amb un nou pacte social que posi la vida al centre, les persones al centre", ha conclòs.

El president de l'Associació Catalana d'Ex-Presos Polítics del Franquisme, en nom també de l'Amical d'Antics Guerrillers, ha assegurat que cap de les dues entitats "hem volgut que el virus confinés la memòria".

Vallejo també ha tingut paraules de record cap a Martí Bielsa, ha fet una crida a "no oblidar" els antics combatents republicans i ha assegurat que "el millor homenatge que podem fer als qui van lluitar amb coratge i generositat en la Segona Guerra Mundial és projectar llum sobre el passat, analitzar les circumstàncies que la van fer possible i estar a l'aguait dels perills de retornar a situacions semblants", perquè, ha advertit, "sense memòria no hi pot haver futur" i "la democràcia i la llibertat són un patrimoni que tenim el deure de protegir".

La cambra commemora des del 2001 la data en què l'Alemanya nazi va presentar la rendició incondicional.