Notícies

El Parlament aprova els pressupostos de la Generalitat per al 2020 en un ple marcat per la crisi del coronavirus

Divendres, 24 d'abril de 2020. Palau del Parlament

A les vuit del vespre la cambra s'ha sumat als aplaudiments dedicats al personal sanitari

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2020

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta nit la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020, amb el suport de JxCat i ERC i l'abstenció de CatECP, en la primera sessió plenària des que va esclatar la crisi del coronavirus. Una vintena de diputats eren a l'hemicicle i han votat presencialment, mentre que vint-i-cinc ho han fet telemàticament, per primer cop a la història de la cambra, i la resta, delegant el vot en membres dels seus grups i subgrups parlamentaris presents a l'hemicicle.

Aquests són els primers pressupostos de la Generalitat des del 2017, aprovats pel Parlament el 22 de març d'aquell any i prorrogats fins ara.

D'altra banda, el Ple també ha aprovat avui la Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que acompanya els pressupostos.

Minut de silenci en obrir la sessió i aplaudiments a les vuit
Abans de començar la sessió, el president, Roger Torrent, ha traslladat "el més sentit condol" de la cambra per les víctimes del coronavirus, i ha enviat un "missatge de coratge i agraïment a tots els qui lluiten des de la primera fila per fer front a la situació" i un altre de suport als malalts. "Encara ens queden dies difícils per viure, però el missatge que volem traslladar a la ciutadania és que ens en sortirem, que sortirem d'aquesta crisi i continuarem caminant endavant", ha dit.

A continuació, la cambra ha fet un minut de silenci per retre homenatge a les víctimes de la pandèmia. Així mateix, a les vuit del vespre s'ha sumat als aplaudiments que la ciutadania dedica al personal sanitari cada dia a aquesta hora.

Com és habitual, la sessió ha estat presidida per Torrent, però aquest cop només acompanyat a la mesa per un dels secretaris, que han anat fent torns, començant per Rut Ribas i continuant amb Laura Vílchez i David Pérez. El vicepresident primer, Josep Costa, ha substituït Torrent en alguns moments del ple.

Els diputats presents a l'hemicicle han guardat les distàncies per complir les recomanacions sanitàries, i entre cadascun d'ells hi havia tres escons buits, i durant la sessió de control, al banc del Govern hi havia, a més del president, Quim Torra, un màxim de tres consellers, que anaven canviant per atendre les preguntes dels grups.

Sessió de control
La crisi pel coronavirus ha marcat també les preguntes de la sessió de control, tant als consellers com al president de la Generalitat.

Torra ha respost les preguntes de Lorena Roldán (Cs), sobre la creació d'un fòrum autonòmic per a la reconstrucció de Catalunya; Albert Batet (JxCat), sobre el futur del país després de la pandèmia; Sergi Sabrià (ERC), sobre els pressupostos i el re-forçament de l'estat del benestar; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre un pacte català per a la reconstrucció; Jéssica Albiach (CatECP), sobre l'actuació del Govern davant la crisi; Carles Riera (CUP), sobre els actes de sobirania del Govern i la sortida de la crisi, i Alejandro Fernández (PPC), sobre el nombre de morts que hi hauria hagut en una Catalunya independent.

D'altra banda, els consellers han respost les preguntes sobre els problemes derivats de la doble xarxa, pública i privada, de sanitat i d'atenció a la gent gran (CUP), la situació sanitària (Cs), la situació de les residències de gent gran (PSC-Units), la situació dels serveis socials (Cs), els canvis plantejats en el model de residències i d'atenció a la dependència (CatECP), els criteris seguits amb relació a la política de comunicació durant la crisi sanitària de la Covid-19 (PPC), el procés de desconfina-ment (JxCat), la situació del sector primari i les gestions per afrontar la Covid-19 (CUP), les mesures adoptades pel Departament d'Acció Exterior, Relacions Instituci-onals i Transparència amb relació a la crisi de la Covid-19 (ERC), els efectes en l'educació del tancament dels centres educatius per la Covid-19 (PSC-Units) i la re-centralització de la gestió de les emergències (JxCat).

Decrets llei
Al matí la cambra ha validat també set decrets llei, un dels quals, el 4/2020, del 10 de març, pel qual s'estableix un règim transitori per a la concessió de les indemnit-zacions i els ajuts per a dones víctimes de violència masclista, es tramitarà ara com a projecte de llei després que així ho hagi aprovat el Ple.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha presentat aquest decret llei, i també el 9/2020, del 24 de març, pel qual es regula la participa-ció institucional, el diàleg social permanent i la concertació social de les organitzaci-ons sindicals i empresarials més representatives a Catalunya.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat el 5/2020, del 12 de març, de modificació de la Llei 29/2010, del 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrò-nics al sector públic de Catalunya, que regula les reunions telemàtiques del Govern i del Consell Tècnic en situacions excepcionals, com la sorgida arran de la crisi del coronavirus.

A l'últim, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat els decrets llei 6/2020, del 12 de març, de mesures urgents en matèria as-sistencial, pressupostària, financera, fiscal i de contractació pública, per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia generada pel coronavirus SARS-CoV-2; 7/2020, del 17 de març, de mesures urgents en matèria de contractació pública, de salut i gestió de residus sanitaris, de transparència, de transport públic i en matèria tribu-tària i econòmica; 8/2020, del 24 de març, de modificació parcial del Decret llei 7/2020 i d'adopció d'altres mesures complementàries, i 10/2020, del 27 de març, pel qual s'estableixen noves mesures extraordinàries per fer front a l'impacte sanita-ri, econòmic i social de la Covid-19.

Controls de temperatura, mascaretes i guants
Les mesures de prevenció per fer front a la pandèmia han provocat imatges insòlites dins l'hemicicle, durant el ple, però també a primera hora del matí, quan han començat a arribar al palau els diputats, els consellers i els treballadors del Parlament.

L'entrada al palau s'ha fet de manera esglaonada per permetre al servei mèdic del Parlament prendre la temperatura corporal amb un termòmetre d'infrarojos a tothom que entrava, i a més s'han distribuït mascaretes i guants.

L'empresa adjudicatària dels serveis de neteja del Parlament ha incrementat notablement les mesures d'higiene al palau, especialment al saló de sessions, on en tot moment els seus treballadors han vetllat per la neteja dels micròfons i del faristol.