Notícies

El president de la Generalitat informa el Parlament sobre la gestió del coronavirus en una compareixença telemàtica

Dimecres, 25 de març de 2020.

El president de la Generalitat durant la compareixença telemàtica

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest matí per primer cop per via telemàtica davant els presidents i els representants dels grups i subgrups parlamentaris per informar el Parlament de l'acció que du a terme el Govern per fer front al coronavirus. Torra ha insistit en la necessitat d'un "confinament total" per reduir el temps de la crisi i ha fet una crida a "treballar conjuntament" per protegir la ciutadania i combatre els efectes que tindrà l'epidèmia.

La reunió l'ha presidida Roger Torrent, i en nom dels grups i subgrups hi han intervingut els presidents de grup Carlos Carrizosa (Cs), Albert Batet (JxCat), Sergi Sabrià (ERC), Miquel Iceta (PSC-Units) i Jéssica Albiach (CatECP) i els diputats dels subgrups Maria Sirvent (CUP) i Daniel Serrano (PPC).

En el torn de resposta a les intervencions dels diputats, a més de Torra també han pres la paraula el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés.

Torra ha explicat les mesures que ha pres el Govern davant la "gravíssima situació" d'aquesta crisi "sanitària, econòmica i social" i les que reclama a l'executiu espanyol, i ha fet una crida a "deixar de banda la batussa política" i a "treballar conjuntament". En aquest sentit, ha demanat als diputats "ajuda, solidaritat i suport", i ha apel·lat també a "la responsabilitat, el compromís, el civisme i l'autocontenció" de la ciutadania. "Ens necessitem tots, més que mai", ha advertit, i ha expressat la confiança que "ens en sortirem".

Així mateix, ha insistit en la necessitat d'un "confinament total", llevat dels serveis essencials, perquè el període de crisi sigui més curt. "No és un problema polític ni de banderes, és una qüestió sanitària", ha assegurat.

També ha explicat que els cinc punts essencials que al seu parer cal impulsar ara són, a més del confinament, la protecció de la ciutadania amb una renda bàsica universal, el suport a pimes, empreses i autònoms amb crèdits i liquiditat, la suspensió del pagament d'impostos, lloguers i subministraments i el "reforç màxim" del sistema sanitari i assistencial. A més, ha advertit que caldrà un "pacte de recuperació" per afrontar "l'efecte devastador" que tindrà l'epidèmia.

Tant els presidents Torra i Torrent com els consellers i els diputats han expressat durant les seves intervencions el condol per les víctimes del coronavirus i l'agraïment a la tasca dels professionals sanitaris i d'altres serveis essencials, que fan un "esforç titànic", en paraules del president del Parlament, que en obrir la reunió també ha donat "ànims" a tots els afectats.

Reunió telemàtica
Tots els qui han pres part en la reunió telemàtica ho han fet des de diversos indrets fora del Parlament, amb el format extraordinari de reunió informativa telemàtica del Govern acordat per la Mesa, format que compleix les recomanacions de les autoritats sanitàries i alhora permet a l'executiu retre comptes al Parlament de la feina que du a terme per evitar la propagació del virus.

La sessió s'ha pogut seguir en directe pel Canal Parlament, per mitjà del web de la cambra.