Notícies

El Ple aprova la llei de la vitivinicultura i valida el decret llei de necessitats financeres en pròrroga pressupostària

Dimarts, 11 de febrer de 2020. Palau del Parlament

El Ple votant el Projecte de llei vitivinícola de Catalunya

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda amb un ampli suport la llei vitivinícola de Catalunya, fruit d'un projecte de llei del Govern, i ha validat també, amb els vots a favor de JxCat i ERC, el Decret llei 2/2020, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària i de modificació del text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya.

La nova llei ha estat aprovada amb 124 vots a favor (JxCat, ERC, Cs, PSC-Units, CatECP i PPC) i 4 abstencions (CUP), llevat d'un punt aprovat mitjançant una esmena transaccional entre JxCat, ERC i el PSC-Units en què a més de la CUP també s'ha abstingut Cs.

La iniciativa, que es divideix en vuit títols, ordena el sector de la vinya i el vi i l'adapta als canvis introduïts per la normativa europea. Els seus àmbits d'aplicació són les vinyes destinades a la producció de raïm de vinificació plantades a Catalunya, l'elaboració i la comercialització del vi, el sistema de protecció de l'origen i la qualitat dels vins, els operadors vitivinícoles, la inspecció i el règim sancionador en la matèria i les competències dels òrgans administratius i l'Institut Català de la Vinya i el Vi, que actuarà com a autoritat competent per verificar les denominacions d'origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides.

Lluïsa Llop (ERC) ha explicat com a ponent relatora els treballs de la ponència en la tramitació de la llei, i en el debat final, que han seguit des de l'hemicicle representants del sector, han intervingut en nom dels grups Eduard Pujol (JxCat), la mateixa Llop, Francisco Javier Domínguez (Cs), Òscar Ordeig (PSC-Units), Marc Parés (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Esperanza García (PPC).

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, també ha demanat d'intervenir abans de la votació, que ha acabat amb els aplaudiments dels diputats i el públic assistent.

D'altra banda, el decret llei sobre la pròrroga pressupostària ha estat validat per 62 vots a favor (JxCat i ERC), 19 en contra (PSC-Units i CUP) i 47 abstencions (Cs, CatECP i PPC) .

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat el decret, que mentre no s'aprovi el pressupost de la Generalitat per al 2020 autoritza el Govern a fer operacions d'endeutament limitat i a concedir avals destinats. El decret inclou també modificacions del text refós de la legislació en matèria d'aigües, i en una disposició addicional autoritza el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda i el de Territori i Sostenibilitat a adoptar les mesures i els acords necessaris per mitigar el risc d'inundació del barri de la Salut de Salou.

En el debat hi han intervingut Narcís Clara (JxCat), Josep Lluís Salvadó (ERC), José María Cano (Cs), Alícia Romero (PSC-Units), Lucas Silvano Ferro (CatECP), Maria Sirvent (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Interpel·lacions
El Ple també ha substanciat aquesta tarda la primera interpel·lació als consellers, sobre la cohesió territorial (PSC-Units). La cambra farà dijous la resta d'interpel·lacions de la sessió, sobre l'impacte dels càrtels en l'economia catalana i l'Administració de la Generalitat (CatECP), l'emergència climàtica i els nous projectes d'incineració de residus (CUP), la situació dels centres d'internament per a estrangers (ERC), el patrimoni monumental (JxCat), la cultura a Catalunya (Cs), l'Administració digital (JxCat) i el sector agrícola (Cs).

A l'inici de la sessió, abans de començar a substanciar l'ordre del dia, el president, Roger Torrent, en compliment de la Moció 111/XII, ha informat que des de començament d'any setanta-set persones han mort o desaparegut a la Mediterrània, segons les dades oficials de l'Organització Internacional de les Migracions.