Notícies

El Ple aprova crear una comissió d'investigació sobre la violència institucional durant l'1-O

Dijous, 6 de febrer de 2020. Palau del Parlament

El Ple ha aprovat crear la comissió d'investigació sobre l'1-O amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El Parlament ha aprovat avui, amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP i els contraris de Cs, el PSC-Units i el PPC, crear una comissió d'investigació "de totes les expressions de violència institucional que es van donar l'1 d'octubre de 2017 quan es va desenvolupar el referèndum d'autodeterminació". En la sessió d'aquest dijous el Ple també ha aprovat totalment o parcialment cinc mocions. (En trobareu el text i les votacions al final de la nota.)

La comissió d'investigació sobre la violència institucional durant l'1-O, proposada per JxCat, ERC, CatECP i la CUP, té per objectius determinar les persones físiques i els responsables polítics i administratius de la violència institucional que s'hagués pogut cometre, analitzar les "diverses formes de repressió" derivades de la celebració del referèndum i estudiar les formes de reparació dels danys causats per aquesta violència institucional.

La Junta de Portaveus haurà de determinar ara la composició i el nombre de membres de la comissió, que també podrà incorporar especialistes amb veu però sense vot en un nombre igual al de diputats. Un cop constituïda, la comissió haurà d'aprovar el pla de treball i acordar les compareixences sobre la base de les que demanin els grups.

Aquesta serà la quarta comissió d'investigació que es constitueix aquesta legislatura, després de la del Projecte Castor, que ja va acabar els treballs, i les dels atemptats de l'agost del 2017 i de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya, que encara estan actives.

Eduard Pujol (JxCat), Ferran Civit (ERC), Marc Parés (CatECP) i Vidal Aragonés (CUP) han presentat la proposta de resolució de creació de la comissió, i en el debat hi ha intervingut també Matías Alonso (Cs), Òscar Ordeig (PSC-Units) i Alejandro Fernández (PPC).

Diputats interventors
El ple s'ha reprès aquest matí amb la designació, per assentiment, d'Antonio Espinosa (Cs), Narcís Clara (JxCat) i Marc Sanglas (ERC) com a diputats interventors per al període pressupostari del 2020. Els diputats interventors són els encarregats de controlar l'execució del pressupost de la cambra, i han de presentar un informe bimestral a la Mesa.

Mocions
D'altra banda, durant la sessió d'avui el Ple ha aprovat totalment o parcialment diverses mocions, sobre les necessitats i les reivindicacions socials i els pressupostos (CUP), el salari mínim català de referència (ERC), la política industrial (CatECP), l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió "Percepció sobre el debat territorial a Espanya" (JxCat) i la formació professional (Cs). En canvi, ha rebutjat la del PSC-Units, sobre el balanç de l'acció del Govern i la de Cs sobre el balanç d'un any d'inacció.