Notícies

El Ple acorda interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra el reial decret llei de seguretat digital i valida el decret llei sobre l'habitatge

Dimecres, 5 de febrer de 2020. Palau del Parlament

El Ple votant la validació del decret llei sobre l'habitatge

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (14 imatge/s)

El Ple ha acordat aquest matí interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra el reial decret llei del Govern de l'Estat sobre seguretat digital, a proposta de JxCat i ERC, i amb els vots a favor d'aquests dos grups i els de CatECP i la CUP, els contraris de Cs i el PPC i l'abstenció del PSC-Units. La cambra també ha validat el decret llei sobre l'accés a l'habitatge i ha acordat tramitar en lectura única la proposició de llei de Cs, el PSC-Units, CatECP i CUP per modificar la Llei de la renda garantida de ciutadania. Així mateix, ha fet la sessió de control als consellers i ha llegit una declaració institucional sobre les conseqüències del temporal Gloria.

Recurs al Tribunal Constitucional contra el "decret digital"
El Ple ha aprovat interposar el recurs per 74 vots a favor (JxCat, ERC, CatECP i CUP), 40 en contra (Cs i PPC) i 17 abstencions (PSC-Units). La iniciativa proposa impugnar tot el reial decret llei, perquè considera que no compleix el requisit constitucional de l'extraordinària i urgent necessitat, i també diversos punts concrets, perquè vulnerarien competències de la Generalitat o serien contraris a la Constitució, a l'Estatut o en algun cas a la normativa europea.

Gemma Geis (JxCat) i Jordi Albert (ERC) han presentat la proposta, i en nom de la resta de grups i subgrups han intervingut també en el debat Dimas Gragera (Cs), Pol Gibert (PSC-Units), David Cid (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Esperanza García (PPC).

Decret llei sobre l'habitatge
Aquest matí el Ple també ha validat el Decret llei 17/2019, del 23 de desembre, de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, que el Govern va promulgar amb els objectius de combatre les situacions d'emergència residencial, augmentar el nombre d'habitatges protegits en règim de lloguer i contribuir a la moderació dels preus dels lloguers dels habitatges privats.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat el decret, que ha estat validat per 74 vots a favor (JxCat, ERC, CatECP i CUP), 40 en contra (Cs i PPC) i 17 abstencions (PSC-Units). La cambra ha rebutjat, però, tramitar-lo com a projecte de llei, com demanaven alguns grups, per 61 vots a favor (Cs, PSC-Units, CUP i PPC) i 71 en contra (JxCat, ERC i CatECP).

En representació dels grups i subgrups han intervingut en el debat Sergio Sanz (Cs), Antoni Morral (JxCat), José Rodríguez (ERC), Rosa Maria Ibarra (PSC-Units), Susanna Segovia (CatECP), Maria Sirvent (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Renda garantida
El Ple també ha donat via lliure, per unanimitat, a la tramitació en lectura única de la Proposició de llei de modificació de la Llei 14/2017, de la renda garantida de ciutadania, de manera que, un cop acordada aquesta tramitació exprés, s'ha obert un termini fins demà dijous al migdia perquè els grups i subgrups presentin esmenes a la iniciativa, que la cambra votarà divendres al matí.

Els grups de Cs, el PSC-Units, CatECP i la CUP proposen modificar la llei actual perquè consideren que el requisit relatiu a la manca d'ingressos ha de tenir més concreció, ja que, segons que argumenten a l'exposició de motius, "una de les causes de les denegacions de sol·licituds de la prestació respon a interpretacions restrictives" d'aquest requisit.

Sessió de control als consellers
Així mateix, la cambra ha fet la sessió de control al Govern, amb les preguntes dels diputats als consellers. Aquest cop no s'han substanciat les preguntes al president de la Generalitat, Quim Torra, que no ha assistit al ple per motius personals.

Els consellers han respost les preguntes que han formulat els grups, quatre de les quals relatives al complex petroquímic de Tarragona i l'accident a l'empresa IQOXE (Cs, ERC, PSC-Units i CUP). La resta han estat sobre les accions per combatre el "decret digital" del Govern de l'Estat, el balanç d'accidentalitat del 2019, els efectes del Brexit en el teixit productiu (JxCat), els reptes complexos de determinats sectors de la pagesia (ERC), l'orfandat en el marc dels serveis socials (Cs) i les mesures per protegir el delta de l'Ebre (CatECP).

Violència masclista i morts a la Mediterrània
A l'inici de la sessió, abans de començar a substanciar els punts de l'ordre del dia, el president, Roger Torrent, ha lamentat i condemnat en nom de la cambra el quart assassinat per violència masclista aquest any a Catalunya, el 28 de gener a Sant Joan Despí. El president ha reiterat el compromís del Parlament en l'erradicació de qualsevol forma de violència contra les dones.

D'altra banda, en compliment de la Moció 111/XII, ha informat que des de l'inici d'aquest any 2020 setanta-una persones han mort o desaparegut a la Mediterrània, segons les dades oficials de l'Organització Internacional de les Migracions.

Nous diputats
El president també ha donat la benvinguda als nous diputats, Ferran Mascarell (JxCat) i Alba Metge (ERC), que substitueixen, respectivament, Carles Puigdemont i Antoni Comín, que van renunciar a l'acta de diputats al Parlament en accedir a la condició d'eurodiputats.