Notícies

El Parlament ratifica Quim Torra com a president de la Generalitat després de la seva compareixença davant el Ple amb motiu de la resolució de la JEC per inhabilitar-lo

Dissabte, 4 de gener de 2020. Palau del Parlament

El Parlament ratifica Quim Torra com a president de la Generalitat després de la seva compareixença davant el Ple amb motiu de la resolució de la JEC per inhabilitar-lo

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (25 imatge/s)

El Parlament ha ratificat aquest vespre Quim Torra com a diputat i president de la Generalitat en aprovar una resolució presentada conjuntament per JxCat, ERC i la CUP, que la cambra ha votat després de la compareixença de Torra al ple extraordinari amb motiu de la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) per inhabilitar-lo. La cambra també ha aprovat gairebé tots els punts d'una altra proposta de resolució, de CatECP, sobre l'acord d'ahir de la JEC, i n'ha rebutjat una del PSC-Units. (Trobareu els textos i les votacions de les tres propostes de resolució al final de la nota.)

El ple ha començat amb la compareixença, a petició pròpia, del president Torra, i ha continuat amb les intervencions posteriors, en representació dels grups i subgrups parlamentaris, de Lorena Roldán (Cs), Albert Batet (JxCat), Marta Vilalta (ERC), Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Carles Riera (CUP) i Alejandro Fernández (PPC).

La compareixença ha estat seguida des de la llotja de convidats i la tribuna de públic per l'expresident de la Generalitat Artur Mas, els expresidents del Parlament, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, diversos alcaldes i regidors i altres autoritats i representants d'entitats, a més de familiars de Torra.

Acabada la compareixença, el Ple ha acordat ampliar l'ordre del dia per fer també el debat i la votació de les propostes de resolució sobre la decisió de la JEC, a petició dels grups i subgrups que les han presentades. En canvi, ha rebutjat les peticions de Cs i el PPC per fer també en aquesta sessió els debats de totalitat de les proposicions de llei sobre l'accessibilitat i seguretat als parcs i les àrees infantils (Cs) i per a l'eliminació dels mòduls prefabricats dels centres educatius públics (PPC).

Abans, el ple s'ha suspès perquè la Mesa i la Junta de Portaveus abordessin les peticions de reconsideració presentades per Cs contra els acords de la Mesa d'avui amb relació a aquesta sessió plenària. La petició de reconsideració ha estat desestimada, i els diputats de Cs no han participat en les votacions de les propostes de resolució, tot i que han restat asseguts als seus escons.