Notícies

Comença el debat general sobre el reconeixement i el garantiment dels drets de les dones

Dimarts, 17 de desembre de 2019. Palau del Parlament

La vicepresidenta segona del Consell Nacional de les Dones de Catalunya durant la seva intervenció

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (29 imatge/s)

Aquesta tarda ha començat el primer debat general que el Parlament dedica específicament al reconeixement i el garantiment dels drets de les dones. El debat, sol·licitat per tots els grups i subgrups parlamentaris, acabarà dijous a la tarda amb la votació de les propostes de resolució.

La sessió s'emmarca en la iniciativa "Parlament de les Dones", que al juliol, fruit del treball conjunt entre la cambra i el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, ja va aprovar una declaració, assumida institucionalment pel Parlament, que recull els reptes de futur i el paper de la dona per construir una societat més justa, diversa i igualitària.

Excepcionalment, el debat l'ha obert la vicepresidenta segona del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, Montse Pineda, d'acord amb el Reglament, que estableix que les entitats i els grups socials poden intervenir en els plens monogràfics que tinguin relació amb el seu objecte.

Acabada la intervenció de Pineda, en el debat hi han intervingut Lorena Roldán (Cs), Anna Geli i Elsa Artadi (JxCat), Anna Caula (ERC), Eva Granados (PSC-Units), Susanna Segovia (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Esperanza García (PPC). També han pres la paraula, en nom del Govern, el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de la presidència, Meritxell Budó.

Han seguit el debat des de les llotges i la zona de públic de l'hemicicle la presidenta del Consell i de l'Institut Català de les Dones, Laura Martínez; la vicepresidenta primera del Consell i directora executiva de l'Institut, Núria Ramon; diputades al Congrés de Diputats i al Senat espanyols, i representants d'entitats i coordinadores del «Parlament de les Dones».

Fet el debat, els grups poden presentar propostes de resolució que hi siguin congruents fins demà a quarts de deu del matí i arribar a transaccions fins a les sis de la tarda. El debat final i la votació de les propostes es farà dijous a la tarda.

Des del restabliment el 1980, el Parlament ha fet 52 debats generals, i el d'avui és el primer que dedica específicament a analitzar la situació de les dones i les polítiques en aquesta matèria.

Dels 135 escons al Parlament, 59 els ocupen dones, el 42,9%, percentatge vuit vegades superior al de la primera legislatura.