Notícies

El Ple elegeix Rut Ribas secretària quarta i designa senadors Manel de la Vega i Adelina Escandell

Aprova la resolució de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i mocions sobre la universitat, la CCMA i la desocupació

Dimarts, 26 de novembre de 2019. Palau del Parlament

Rut Ribas després de ser elegida secretària quarta de la Mesa

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El Ple ha elegit aquesta tarda la diputada Rut Ribas (ERC) nova secretària quarta de la Mesa, en substitució d'Adriana Delgado, i ha designat Adelina Escandell i Manel de la Vega senadors en representació de la Generalitat al Senat, a proposta, respectivament, dels grups parlamentaris d'ERC i del PSC-Units i en substitució de Mirella Cortès i José Montilla.

La cambra també ha aprovat la proposta de resolució presentada per JxCat, ERC i la CUP de resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre els fets de l'1-O i mocions sobre la universitat, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (PSC-Units) i l'increment de la desocupació (Cs). (Al final d'aquesta notícia trobareu els textos i les votacions de la resolució i les mocions)

Tal com estableix el Reglament per elegir els membres de la Mesa, l'elecció de la nova secretària quarta de la Mesa s'ha fet pel sistema de votació amb paperetes, amb què els diputats escriuen el nom de qui voten. Rut Ribas ha estat elegida amb 64 vots. La resta de vots han estat 62 en blanc, 4 per a la diputada Maria Sirvent (CUP) i 3 de nuls. Un cop elegida, Ribas ha ocupat el seu lloc a la Mesa.

Ribas, que, nascuda a Sant Sadurní d'Anoia el 1990, ja va formar part de la Mesa d'Edat en la sessió constitutiva d'aquesta legislatura, es converteix amb vint-i-vuit anys en el membre de la Mesa més jove que ha tingut fins ara el Parlament. És graduada en educació social i aquesta és la seva primera legislatura com a diputada.

Delgado, elegida alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet arran de les darreres eleccions municipals, va renunciar ahir al seu càrrec a la Mesa, que ocupava des del juny del 2018. Avui ja s'ha assegut al seu escó a les files del grup d'ERC, ja que continuarà com a diputada.

Torrent, en nom seu i de la Mesa, ha agraït la tasca i la dedicació en l'exercici del càrrec de Delgado, que ha rebut també un aplaudiment del conjunt de la cambra.

Nous senadors en representació de la Generalitat
La designació dels dos nous senadors s'ha fet pel sistema de votació electrònica i secreta, com és habitual. La candidatura de De la Vega, que ha seguit la sessió des de la llotja de convidats, ha obtingut 123 vots a favor, 1 en contra i 6 abstencions, i la d'Escandell, 83 a favor, 1 en contra i 43 abstencions.

Abans de començar el ple, la Comissió de l'Estatut de Diputats ha dictaminat que tots dos complien les condicions d'elegibilitat per al càrrec.

De la Vega, primer secretari del PSC a les Terres de l'Ebre, substitueix en el càrrec de senador Montilla, que hi va renunciar al maig. En aquell moment, el PSC-Units va proposar Miquel Iceta per substituir-lo, però el Ple va rebutjar la proposta. Escandell substitueix Mirella Cortès, que va renunciar al càrrec la setmana passada després de sortir elegida senadora per ERC per la circumscripció de Barcelona en les darreres eleccions generals del 10 de novembre.

El Parlament ha de designar cada legislatura vuit senadors perquè representin la Generalitat. La Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus, fixa el nombre de candidats que correspon proposar a cada grup, d'acord amb la seva representació a la cambra. Aquesta legislatura, a Cs, JxCat i ERC els en corresponen dos a cadascun, i al PSC-Units i CatECP, un a cadascun.

La resta de senadors designats pel Parlament són Francesc Xavier Alegre i Lorena Roldán (Cs); Josep Lluís Cleries i Marta Pascal (JxCat); Bernat Picornell (ERC), i Sara Vilà (CatECP).

En la sessió plenària d'avui ha ocupat també el seu escó el nou diputat d'ERC, Eduardo Reyes, que substitueix Raül Romeva. Reyes ja va ser diputat la legislatura anterior pel grup de JxSí.

La reunió ha acabat amb la lectura, a càrrec de la nova secretària quarta, d'una declaració signada per tots els grups i subgrups amb motiu de la commemoració de l'arribada del poble Gitano a Catalunya.