Notícies

El Parlament signa un conveni per fer un diccionari de terminologia de l'activitat parlamentària

Divendres, 8 de novembre de 2019. Palau del Parlament

El Parlament signa un conveni per fer un diccionari de terminologia de l'activitat parlamentària

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (7 imatge/s)

El president, Roger Torrent, el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, i la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci del Centre de Terminologia Termcat, Ester Franquesa, han signat aquest migdia al Parlament un conveni de col·laboració per elaborar i editar un diccionari de terminologia de l'activitat parlamentària.

Després de la signatura del conveni, que ha tingut lloc al despatx d'audiències, el president ha defensat que al Parlament, "santuari dels mots i on s'ha de poder parlar de tot el que preocupa, inquieta i vol la ciutadania d'aquest país", "la paraula ha de ser lliure, respectuosa, vigorosa i solvent". Així mateix, ha elogiat la iniciativa i s'ha mostrat convençut que "les grans democràcies es fan amb petites coses" que permeten avançar en la defensa dels drets i les llibertats fonamentals.

El conseller Bosch ha explicat que aquest diccionari, que es publicarà el 2020, "és una eina útil i oportuna" que "pot ajudar tots els qui treballem en l'activitat parlamentària i el públic general interessat en aquesta matèria", i ha argumentat que "s'han de deixar d'encobrir veritats sota paraules que camuflin la comunicació", perquè aquest, ha asseverat, "és un dels principals errors que comentem en política". "Si volem que la política sigui útil, honesta, clara, i si volem connectar amb la gent, al Parlament i fora del Parlament, cal que siguem curosos amb els termes que fem servir", ha conclòs.

A l'últim, Franquesa ha assegurat que "amb la llengua fem el món" i que aquest "diccionari posarà les baules essencials per poder seguir parlant de tot en aquest Parlament de la manera més exacta". La presidenta del Termcat també ha explicat que els termes del diccionari seran en català, castellà i occità aranès, i també en anglès i francès, cosa que "permetrà avançar en el camí de fer fort el parlamentarisme i fer-ho amb la llengua pròpia d'aquest país".

A l'acte de signatura hi han assistit el secretari general del Parlament, Xavier Muro; la cap del Departament d'Assessorament Lingüístic de la cambra, Margarida Sanjaume; el director del Termcat, Jordi Bover; la vicepresidenta de la Comissió de Cultura, Concepción Abellán (CatECP), i Francesc Ten (JxCat) i Jenn Díaz (ERC), diputats de la comissió.

El diccionari recollirà terminologia dels àmbits de l'organització i el funcionament del Parlament, i és previst que tingui prop de quatre-centes entrades, amb denominacions en català, definicions, notes explicatives i equivalències en castellà, occità aranès, francès i anglès, i que estigui disponible en paper i en línia.