Notícies

El Ple aprova per unanimitat la modificació de les lleis de la CCMA i del CAC

Dimecres, 23 d'octubre de 2019. Palau del Parlament

El Ple votant la proposició de llei que modifica les lleis de la CCMA i del CAC

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (23 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest matí per unanimitat la llei que modifica les lleis de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), principalment en aspectes relatius als òrgans de govern i perquè l'elecció dels seus membres torni a ser per majoria de dos terços del Parlament. Aquest matí la cambra també ha fet la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra.

Abans que el Ple comencés a substanciar el punts de l'ordre del dia, el president, Roger Torrent, ha transmès el "sentiment de suport i condol", convençut que "és el del conjunt de la cambra", per les víctimes i la resta d'efectes causats pels intensos aiguats d'ahir a la nit i aquesta matinada a diverses comarques de Catalunya. El president de la Generalitat, Quim Torra, que en acabar la sessió de control ha marxat cap a les zones afectades, també ha expressat a l'inici paraules de solidaritat i condol per les víctimes i per a totes les persones afectades, com han fet també els representants dels grups abans de formular-li les preguntes.

Sessió de control
Torra ha respost les preguntes que li han fet Lorena Roldán (Cs), sobre la seva relació amb "els comandos separatistes que han sembrat el caos a Catalunya"; Albert Batet (JxCat), sobre el "menysteniment" del president del Govern espanyol "a les institucions i a la presidència de la Generalitat"; Anna Caula (ERC), sobre la sentència del Tribunal Suprem i la via del diàleg; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre per què no s'ha reunit amb els líders de les forces polítiques parlamentàries catalanes després de la sentència i dels fets posteriors; Jéssica Albiach (CatECP), sobre si manté la seva proposta de la "via unilateral", i Vidal Aragonés (CUP), sobre per què "encara no ha fet cessar" el conseller d'Interior, Miquel Buch, davant les "pràctiques irregulars dels mossos d'esquadra".

Els consellers han respost les preguntes sobre: els motius que han impedit facilitar la informació sobre la relació de visites dels membres del Govern i d'alts càrrecs de l'Administració de la Generalitat o del sector públic que en depèn als centres penitenciaris de Madrid I, Madrid II, Madrid V, Madrid VII, Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric del 15 de maig de 2018 ençà; l'ús dels recursos pressupostaris de la Generalitat; la seguretat ciutadana (Cs); els procediments d'anàlisi i valoració de les actuacions policials; el efectes de la inestabilitat política internacional en l'economia productiva de Catalunya (JxCat); la fi de la repressió; la resposta del Departament de Salut als ferits en les mobilitzacions per protestar contra la sentència (ERC); els aldarulls de la setmana passada en diversos indrets de Catalunya; la vaga del 18 d'octubre de 2019 (PSC-Units); la resposta a la crisi econòmica i política de Catalunya (CatECP), i la gestió de les competències en matèria penitenciària (PPC).

Canvis a la CCMA i al CAC
En acabar la sessió de control, la cambra ha debatut i aprovat la llei que modifica les lleis del CAC i de la CCMA, presentada per tots els grups i subgrups parlamentaris. La iniciativa ha estat aprovada per unanimitat (127 vots a favor), un consens que ha destacat i agraït la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que ha intervingut al final del debat.

La modificació estableix que els presidents i els membres del CAC i del Consell de Govern de la CCMA siguin elegits per majoria de dos terços del Parlament, sense opció, com ara, d'una segona votació en què la majoria absoluta sigui suficient.

La llei també amplia de sis a set els membres del Consell de Govern de la CCMA, redueix de sis a cinc els del CAC, explicita que tots ells estan subjectes al règim retributiu dels alts càrrecs de la Generalitat i imposa la representació paritària de dones i homes en tots dos òrgans.

Entre altres canvis, la llei també estableix que per elegir els directors de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio el Consell de Govern de la CCMA haurà de regular i convocar un procediment públic de selecció de candidats i que els setze membres del Consell Assessor de Continguts i Programació de la CCMA hauran de ser elegits per la majoria de dos terços del Parlament, sense opció tampoc a una segona votació en què sigui suficient la majoria absoluta.

Aquest sistema d'elecció parlamentària serà aplicable a les renovacions de càrrecs pendents de fer en el moment que entri en vigor la iniciativa.

El debat l'ha obert Josep Riera com a ponent relator, i en nom dels grups hi han intervingut també David Mejía (Cs), el mateix Riera (JxCat), Adriana Delgado (ERC), David Pérez (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Esperanza García (PPC).

Les sis esmenes que arribaven vives a aquest darrer debat al Ple, dues de Cs, tres de CatECP i una de la CUP, han estat rebutjades.

Violència masclista i morts a la Mediterrània
A l'inici de la sessió, el president Torrent també ha lamentat i condemnat la setena víctima mortal d'aquest any per violència masclista a Catalunya, el 20 d'octubre a Vic, i, d'altra banda, en compliment de la Moció 111/XII, ha informat que des del gener han mort 1.077 persones a la Mediterrània, segons les dades oficials de l'Organització Internacional de les Migracions.

Abans de suspendre la sessió al migdia, el president ha informat també que, a petició del Govern, el debat del Decret llei 14/2019, pel qual s'autoritza la creació de 750 places del Cos de Mossos d'Esquadra i de 250 places del Cos de Bombers de la Generalitat, se substanciarà demà dijous.