Notícies

El Parlament modifica el Codi civil per garantir els drets de les persones amb discapacitat sensorial per fer testament i valida el decret llei sobre l'impost de begudes ensucrades

Dimecres, 9 d'octubre de 2019. Palau del Parlament

Els diputats i els representants de les entitats aplaudint l'aprovació de la Llei de modificació del Codi civil

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (19 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest matí per unanimitat la Llei de modificació del llibre quart del Codi civil de Catalunya per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial, a fi de garantir els drets d'aquestes persones a l'hora d'atorgar testament o de ser testimonis en un d'aliè. La cambra també ha validat aquest matí el decret llei relatiu a l'impost de begudes ensucrades envasades, amb els vots de JxCat, ERC, CatECP i la CUP, ha fet la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra, i ha designat quatre membres de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

El ple ha començat amb la sessió de control, en què Torra ha respost les preguntes de Carlos Carrizosa (Cs), que li ha demanat per què no ha aclarit "si el Govern coneixia o no els plans dels presumptes terroristes detinguts"; d'Eduard Pujol (JxCat), sobre el seu capteniment "davant les noves envestides de la repressió"; d'Anna Caula (ERC), sobre com afronta el Govern "les amenaces de qui no dubta a anteposar la unitat d'Espanya als drets de la ciutadania"; de Miquel Iceta (PSC-Units), sobre "la defensa dels drets de tots el ciutadans" davant les mobilitzacions previstes després de la sentència de l'1-O; de Marta Ribas (CatECP), sobre l'augment d'expedients de regulació d'ocupació, i d'Alejandro Fernández (PPC), sobre una eventual "obertura de les presons catalanes".

Abans, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre la política digital, la gestió de les institucions penitenciàries, el garantiment de l'exercici dels drets fonamentals a l'espai públic en un entorn de seguretat (Cs), les accions i les polítiques per impulsar la cultura arreu del territori, l'emergència climàtica (JxCat), la construcció del túnel de Tresponts a la carretera C-14, la vulneració de drets civils i polítics (ERC), la situació de les plantes de General Cable a Manlleu i Montcada i Reixac (PSC-Units), els convenis amb les empreses elèctriques per combatre la pobresa energètica (CatECP) i el drenatge de recursos públics cap al sector privat i les seves conseqüències socials i ambientals (CUP).

Modificació del Codi civil
Un cop acabada la sessió de control, el Ple ha fet el debat final del Projecte de llei de modificació del llibre quart del Codi civil, en què ha intervingut la consellera de Justícia, Ester Capella, per agrair la tasca i el suport dels grups parlamentaris, les institucions i les entitats implicades en la tramitació i l'aplicació d'aquesta iniciativa legislativa, que, ha dit, posa "el dret al servei de les persones".

El diputat Jordi Orobitg ha obert el debat com a ponent relator, i en nom dels grups i subgrups hi han intervingut després Carmen de Rivera (Cs), Eusebi Campdepadrós (JxCat), el mateix Orobitg (ERC), Rosa Maria Ibarra (PSC-Units), Yolanda López (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Esperanza García (PPC).

La llei, que modifica diversos articles del llibre quart del Codi civil, té per objectiu situar les persones amb discapacitat sensorial en igualtat de condicions respecte als altres ciutadans en l'àmbit testamentari. El text, que ha incorporat una esmena tècnica, elimina amb caràcter general el criteri restrictiu que comportava la pertinença al col·lectiu de persones amb discapacitat sensorial, deixa que sigui el notari qui en cada cas i d'acord amb les circumstàncies personals de l'atorgament valori la capacitat de comprensió i les habilitats comunicatives de la persona en qüestió i estableix l'ús de mitjans que permetin suplir la discapacitat sensorial. Així mateix, elimina del codi les expressions "persones sordes", "cegues" o "mudes".

El debat i la votació, que ha acabat amb aplaudiments dels diputats i el públic assistent, l'han seguit des de la llotja de convidats de l'hemicicle, entre d'altres, el delegat territorial de l'ONCE a Catalunya, Enric Botí, el president de l'Associació Catalana per a la Integració del Cec, José Ángel Carrey, i altres membres d'aquestes dues entitats i del Col·legi de Notaris de Catalunya.

Impost sobres les begudes ensucrades
Tot seguit, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat el Decret llei 13/2019, del 10 de setembre, d'aprovació de les regles necessàries per a l'autoliquidació de l'impost sobre begudes ensucrades envasades, que reprodueix el text de l'aprovat el 2017, que el Tribunal de Justícia de Catalunya va anul·lar per un defecte formal en la tramitació.

La cambra ha validat el decret per 74 vots a favor (JxCat, ERC, CatECP i CUP), 4 en contra (PPC) i 52 abstencions (Cs i PSC-Units).

L'exposició de motius remarca que la sentència, que encara no és ferma, "no afecta la vigència de l'impost", que "es continua meritant", i explica que "aquesta situació imprevista de manca de normativa és susceptible de generar dificultats" a l'Administració i als qui estan obligats a pagar l'impost. Per aquest motiu, i amb la "voluntat d'afrontar l'eventual buit normatiu respecte a les regles d'ingrés de l'impost", el decret estableix que s'haurà de liquidar trimestralment a l'Agència Tributària de Catalunya per via telemàtica entre els dies 1 i 20 del mes següent a la finalització del període de liquidació. A més de regular els aspectes concrets de la gestió de l'impost, el decret també determina els tipus d'envàs per a les begudes ensucrades i la manera de calcular-ne la quota segons els litres venuts.

En el debat hi han intervingut Antonio Espinosa (Cs), Elena Fort (JxCat), Alfons Montserrat (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Maria Sirvent (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Designació de membres de l'ICIP
A l'últim, la cambra també ha designat aquest matí Carme Colomina, Gemma Casal, Marco Aparicio Wilhelmi i Magda Oranich membres de la Junta de Govern de l'ICIP, proposats conjuntament per JxCat, ERC, el PSC-Units, CatECP i la CUP d'entre els vuit candidats designats pel Consell Català de Foment de la Pau. La proposta dels quatre candidats ha estat aprovada, en votació electrònica i secreta, per 91 vots a favor, 35 en contra i 4 abstencions.

A l'inici de la sessió, abans que comencessin a substanciar-se els punts de l'ordre del dia, el president, Roger Torrent, en compliment de la Moció 111/XII, sobre les operacions de rescat a la Mediterrània i les polítiques d'acollida de migrants, ha informat que, segons les dades oficials de l'Organització Internacional de les Migracions, des del gener han mort 1.041 persones a la Mediterrània.