Notícies

El Ple farà en la sessió de dimecres i dijous el debat final del Projecte de llei de modificació del Codi civil i votarà la validació del decret llei per liquidar l'impost de begudes ensucrades

Dimarts, 8 d'octubre de 2019. Palau del Parlament

Un moment del debat de política general del setembre, que va iniciar els plens del quart període de sessions

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2019

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple farà en la sessió de demà dimecres i dijous el debat final del Projecte de llei de modificació del llibre quart del Codi civil de Catalunya per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial, i validarà o derogarà el decret llei per a l'autoliquidació de l'impost sobre les begudes ensucrades envasades. El ple començarà demà a les deu del matí amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra, i inclou nou interpel·lacions a l'executiu i el debat i la votació de sis mocions. Durant la sessió la cambra també designarà quatre membres de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

El ple començarà, com és habitual, amb la sessió de control, primer als consellers i després al president de la Generalitat, que respondrà les preguntes dels caps de fila dels grups i del subgrup del PPC sobre l'actualitat política.

Els consellers respondran les preguntes sobre: les plantes de Manlleu i Montcada i Reixac de l'empresa General Cable, del Grup Prysmian (PSC-Units); els convenis amb les elèctriques per combatre la pobresa energètica (CatECP); les obres de construcció del túnel de Tresponts, a la carretera C-14; la vulneració de drets civils i polítics (ERC); el drenatge de recursos públics al sector privat i les seves conseqüències socials i ambientals (CUP); la política digital; la gestió de les institucions penitenciàries; la garantia de l'exercici dels drets fonamentals a l'espai públic en un entorn de seguretat (Cs); les accions i les polítiques per impulsar i fer extensiva la cultura arreu del territori, i l'emergència climàtica (JxCat).

Modificació del Codi civil
Un cop acabada la sessió de control, el Ple farà el debat final del Projecte de llei de modificació del llibre quart del Codi civil de Catalunya per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial, en què és previst que intervingui la consellera de Justícia, Ester Capella.

El text, que arriba a aquest debat sense esmenes reservades pels grups, té per objectiu, segons que explicita l'exposició de motius, "situar les persones amb discapacitat sensorial en igualtat de condicions respecte de les altres persones en l'exercici efectiu dels seus drets a l'hora d'atorgar un testament davant notari i de poder intervenir en qualitat de testimoni en l'acte d'atorgament del testament per una altra persona".

El projecte, que modifica diversos articles del llibre quart, elimina amb caràcter general el criteri restrictiu que comportava la pertinença al col·lectiu de persones amb discapacitat sensorial i deixa que sigui el notari qui en cada cas i d'acord amb les circumstàncies personals de l'atorgament valori la capacitat de comprensió i les habilitats comunicatives de la persona en qüestió. Així mateix, el text elimina del Codi civil les expressions "persones sordes", "cegues" o "mudes".

Begudes ensucrades
Demà a la tarda la cambra farà el debat per validar o derogar el Decret llei 13/2019, del 10 de setembre, d'aprovació de les regles necessàries per a l'autoliquidació de l'impost sobre begudes ensucrades envasades. El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, presentarà el decret, que reprodueix el text de l'aprovat el 2017, que el Tribunal de Justícia de Catalunya va anul·lar per un defecte formal en la tramitació.

L'exposició de motius remarca que la sentència, que encara no és ferma, "no afecta la vigència de l'impost", que "es continua meritant", i explica que "aquesta situació imprevista de manca de normativa és susceptible de generar dificultats" a l'Administració i als qui estan obligats a pagar l'impost. Per aquest motiu, i amb la "voluntat d'afrontar l'eventual buit normatiu respecte a les regles d'ingrés de l'impost", el decret estableix que s'haurà de liquidar trimestralment a l'Agència Tributària de Catalunya per via telemàtica entre els dies 1 i 20 del mes següent a la finalització del període de liquidació.

A més de regular els aspectes concrets de la gestió de l'impost, el decret també determina els tipus d'envàs per a les begudes ensucrades i la manera de calcular-ne la quota segons els litres venuts.

Membres de l'ICIP
D'altra banda, el Ple elegirà quatre membres de la Junta de Govern de l'ICIP. Els candidats són proposats pel Consell Català de Foment de la Pau d'entre persones de prestigi àmpliament reconegut expertes en aspectes relacionats amb la pau o vinculades a la societat civil organitzada en aquest àmbit i amb experiència professional en la recerca, el dret internacional públic, les relacions internacionals, la resolució no violenta de conflictes, el foment de la pau i el respecte de la democràcia i els drets humans.

Interpel·lacions i mocions
Entre demà a la tarda i dijous al matí, la cambra també substanciarà nou interpel·lacions, sobre: l'emergència climàtica (PSC-Units); els residus plàstics (CatECP); les polítiques de seguretat (PPC); la convivència, la llibertat i la seguretat (Cs); la cobertura del servei públic de salut en l'àmbit rural (PSC-Units); la salut mental (Cs); la vulneració dels drets fonamentals (ERC); l'evolució del teixit productiu, i el projecte IdentiCAT (JxCat).

A l'últim, dijous, entre el matí i la tarda, el Ple debatrà i votarà sis mocions, fruit d'interpel·lacions de la darrera sessió plenària ordinària del juliol. Les mocions són sobre: el curs escolar 2019-2020 (PSC-Units); les polítiques públiques respecte als aliments malsans (CatECP); la precarietat laboral en el sector públic (CUP); la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals (JxCat); la política econòmica i pressupostària, i la lleialtat institucional a la democràcia i a l'estat de dret (Cs).

La moció del PSC-Units denuncia els "incompliments" i la "inacció" del Govern en matèria educativa, i li reclama, entre altres punts, que garanteixi els recursos necessaris per revertir l'"infrafinançament" de l'educació pública, que asseguri un model global d'escola inclusiva, que torni a finançar un terç del cost de les places d'escola bressol públiques, que ampliï l'oferta de formació professional i que recuperi el servei de menjador a tots els instituts.

La de CatECP recull propostes per una alimentació saludable i, entre altres qüestions, demana al Govern que apugi l'impost sobre les begudes ensucrades i creï noves taxes per a begudes amb excés de sodi o de cafeïna i per a aliments amb excés de sucre, de sodi o de greixos saturats. El text també planteja, entre d'altres, mesures amb relació a l'etiquetatge, la publicitat, les màquines expenedores de begudes i aliments i la normativa de menjadors escolars.

La de la CUP, entre altres punts, reclama al Govern que dugui a terme les actuacions necessàries perquè el 31 de desembre de 2020 la contractació temporal no sigui superior al 8% en cap departament o ens del sector públic. Així mateix, la moció planteja canvis pel que fa als criteris d'adjudicació de contractes a empreses i als processos de selecció d'ocupació pública i demana l'abonament pendent de les pagues extres.

La de JxCat expressa el suport del Parlament a la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals, que ha presentat el Govern "i que s'ha elaborat conjuntament amb la societat civil", i demana a l'executiu que la presenti i debati a la Comissió de Polítiques Digitals i Administració Pública de la cambra abans que acabi l'any.

La primera de Cs insta el Govern a presentar el pressupost del 2020 abans del 10 d'octubre i a incrementar-hi les quantitats per a salut, educació i benestar social. Així mateix, entre altres coses, demana que el president Torra faci una declaració de "rebuig de les campanyes de boicot" i que el Govern no justifiqui "allò que denominen 'aturades'", reclama mesures per reduir el cost del funcionament de l'Administració de la Generalitat i planteja reduir el tipus del tram autonòmic de l'IRPF a la classe mitjana i treballadora.

A l'últim, la segona moció de Cs rebutja el "sistemàtic, intencionat i injustificat intent de censura i silenciament dels diputats de l'oposició per part del president del Parlament", lamenta "el blanqueig i l'enaltiment de persones condemnades per terrorisme" per part del Govern, "retreu" al president de la Generalitat que no es retracti "d'haver animat les accions radicals dels CDR", insta el Govern a renunciar a les lleis de desconnexió, condemna la "utilització" dels mitjans públics i dona suport als servidors públics que "per garantir la vigència de l'estat de dret" es veuen "injustament sotmesos a l'hostilitat, l'assenyalament, l'assetjament, la fustigació, la intimidació i la violència".