Notícies

El Ple rebutja la moció de censura de Cs amb els vots en contra de JxCat, ERC, CatECP i la CUP

Els diputats de Cs i el PPC hi han votat a favor, i els del PSC-Units s'han abstingut

Dilluns, 7 d'octubre de 2019. Palau del Parlament

Roldán durant la votació de la moció de censura, que ha estat pública i per crida

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2019

Vegeu la galeria d'imatges (26 imatge/s)

El Ple ha rebutjat aquesta tarda la moció de censura presentada pel grup de Cs contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i que proposava Lorena Roldán com a candidata a la presidència. La moció ha estat rebutjada per 40 vots a favor (Cs i PPC), 76 en contra (JxCat, ERC, CatECP i CUP) i 17 abstencions (PSC-Units).

La votació ha estat pública i per crida, de manera que els diputats han anat dient en veu alta la seva posició respecte a la moció de censura: "sí", "no" o "abstenció". Per prosperar, la moció necessitava el vot afirmatiu de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d'un mínim de 68 diputats dels 135.

Després de les intervencions del matí -de Roldán, com a candidata a presidenta de la Generalitat; Carlos Carrizosa, com a president de Cs, per defensar la moció, i la consellera Meritxell Budó, en nom del Govern- el ple s'ha reprès a la tarda amb les dels grups i subgrups parlamentaris.

En representació dels grups i subgrups han intervingut, per aquest ordre, Nacho Martín (Cs), Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Vidal Aragonés (CUP), Alejandro Fernández (PPC), Sergi Sabrià (ERC) i Albert Batet (JxCat). Llevat de Martín, Roldán els ha respost a tots individualment, una o dues vegades, cosa que ha obert els torns de rèplica corresponents.

Quarta moció de censura des del 1980
Aquesta ha estat la quarta moció de censura presentada des del restabliment del Parlament el 1980. Les dues primeres van ser contra Jordi Pujol i les van encapçalar Josep Benet (PSUC), el 1982, i Pasqual Maragall (PSC-CpC), el 2001. Cap de les dues no va prosperar. La tercera va ser contra Pasqual Maragall i la va encapçalar Josep Piqué (PPC) el 2005, però va ser retirada abans que es votés.

Un cop debatuda la moció de censura, ara no se'n podrà presentar cap altra durant aquest període de sessions, que acaba el 31 de desembre. A més, després que hagi estat rebutjada, els vint-i-set diputats de Cs que l'havien signat no en podran presentar cap durant el període següent, és a dir, fins passat el 15 d'agost de 2020.