Notícies

El Parlament debat i vota dilluns la moció de censura presentada per Cs contra el president de la Generalitat

Divendres, 4 d'octubre de 2019. Palau del Parlament

El saló de sessions durant la intervenció de Lorena Roldán al debat de política general

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

Dilluns a les deu del matí començarà el ple en què el Parlament debatrà i votarà la moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, presentada pel grup de Cs, i amb la seva portaveu, Lorena Roldán, com a candidata a la presidència. El ple, que es farà en sessió de matí i tarda, acabarà amb la votació de la moció de censura, que per prosperar necessita el vot afirmatiu de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d'un mínim de 68 diputats dels 135.

Aquesta és la quarta moció de censura presentada des del restabliment del Parlament el 1980. Les dues primeres van ser contra Jordi Pujol i les van encapçalar Josep Benet (PSUC), el 1982, i Pasqual Maragall (PSC-CpC), el 2001. Cap de les dues no va prosperar. La tercera va ser contra Pasqual Maragall i la va encapçalar Josep Piqué (PPC) el 2005, però va ser retirada abans que es votés.

Aquesta moció de censura, signada per vint-i-set diputats dels grup de Cs, es va presentar al registre del Parlament el 30 de setembre a la tarda; la Mesa la va admetre a tràmit l'endemà, i tot seguit el president, Roger Torrent, va convocar el ple corresponent. Mentre una moció de censura està en tràmit, el president de la Generalitat no pot exercir la facultat de dissoldre anticipadament el Parlament.

Desenvolupament de la sessió

La sessió començarà a les deu del matí amb la defensa de la moció de censura durant trenta minuts per part d'un dels diputats signants de la moció. Tot seguit, també durant trenta minuts, podrà intervenir el Govern. A continuació, sense límit de temps, ho farà la candidata proposada per a la presidència de la Generalitat, Lorena Roldán, amb la finalitat d'exposar el programa polític del govern que pretén formar.

Després, el president Torrent suspendrà el ple, que es reprendrà a les tres de la tarda amb les intervencions dels representants dels grups i subgrups, que prendran la paraula seguint l'ordre de major a menor representació. Cada grup tindrà trenta minuts per intervenir, i cada subgrup, quinze.

Roldán, Torra i els membres del Govern poden parlar tantes vegades com ho demanin, i les seves intervencions obriran un torn de rèplica per als grups i subgrups.

Acabat el debat la cambra votarà la moció de censura a l'hora que el president Torrent haurà hagut d'anunciar prèviament. És previst que la votació sigui pública i per crida, sistema en què un secretari de la Mesa va cridant cadascun dels diputats, que han de respondre en veu alta quina és la seva posició: "sí", "no" o "abstenció". La crida es fa per ordre alfabètic, començant, però, pel diputat que marca un sorteig previ i acabant pels membres del Govern que són diputats i els membres de la Mesa.

Si la moció és aprovada, el president Torra i els membres del Govern cessaran automàticament en el càrrec, i Lorena Roldán serà investida presidenta de la Generalitat i haurà de ser nomenada pel rei.

Un cop debatuda la moció no se'n podrà presentar cap altra durant aquest període de sessions, que acaba el 31 de desembre. A més, si és rebutjada, els vint-i-set diputats de Cs que l'han signat tampoc no en podran presentar cap durant el període següent, és a dir, fins passat el 15 d'agost de 2020.