Notícies

El ple per debatre i votar la moció de censura presentada per Cs es farà dilluns, 7 d'octubre

Dimarts, 1 d'octubre de 2019. Palau del Parlament

Roldán adreçant-se al president de la Generalitat durant una sessió de control

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat per a dilluns, 7 d'octubre, a les deu del matí el ple per debatre i votar la moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, presentada pel grup de Cs, i amb la seva portaveu, Lorena Roldán, com a candidata a la presidència. Perquè la moció de censura prosperi cal que la voti afirmativament la majoria absoluta de la cambra, és a dir, un mínim de 68 diputats dels 135.

Aquesta és la quarta moció de censura presentada des del restabliment del Parlament el 1980. Les dues primeres van ser contra Jordi Pujol i les van encapçalar Josep Benet (PSUC), el 1982, i Pasqual Maragall (PSC-CpC), el 2001. Cap de les dues no va prosperar. La tercera va ser contra Pasqual Maragall i la va encapçalar Josep Piqué (PPC) el 2005, però va ser retirada abans que es votés.

La sessió començarà a les deu del matí amb la defensa de la moció de censura durant trenta minuts per part d'un dels diputats signants de la moció. Tot seguit, també durant trenta minuts, podrà intervenir el Govern. A continuació, sense límit de temps, intervindrà la candidata proposada per a la presidència de la Generalitat, Lorena Roldán, amb la finalitat d'exposar el programa polític del govern que pretén formar.

Després d'una suspensió que establirà el president del Parlament, serà el torn perquè intervinguin els representants dels grups i subgrups. Cada grup tindrà trenta minuts per fer-ho, i cada subgrup, quinze.

Roldán, Torra i els membres del Govern poden parlar tantes vegades com ho demanin, i les seves intervencions obriran un torn de rèplica per als grups i subgrups.

Acabat el debat la cambra votarà la moció de censura a l'hora que el president Torrent haurà hagut d'anunciar prèviament. Si la moció és aprovada, el president Torra i els membres del Govern cessaran automàticament en el càrrec, i Lorena Roldán serà investida presidenta de la Generalitat i haurà de ser nomenada pel rei.

Un cop debatuda la moció no se'n podrà presentar cap altra durant aquest període de sessions, que acaba el 31 de desembre. A més, si és rebutjada, els vint-i-set diputats de Cs que l'han signat tampoc no en podran presentar cap durant el període següent, és a dir, fins passat el 15 d'agost de 2020.