Notícies

El Museu Nacional d'Art de Catalunya cedeix al Parlament deu obres per exposar-les als espais visitables del palau

Dilluns, 9 de setembre de 2019. Palau del Parlament

El Museu Nacional d'Art de Catalunya cedeix al Parlament deu obres per exposar-les als espais visitables del palau

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El president del Parlament, Roger Torrent, i el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Pepe Serra, han signat avui un conveni pel qual el museu cedeix deu obres d'art del seu fons a la cambra perquè les exposi en espais visitables del palau.

El president Torrent i el president del Museu Nacional, Miquel Roca, han coincidit a destacar que l'acord enriqueix totes dues institucions i servirà també per contribuir a projectar el patrimoni artístic del país. Torrent ha expressat "l'honor i la satisfacció" per aquest conveni, que, ha dit, suposa "un pas més" en la relació del Parlament amb institucions artístiques, i Roca s'hi ha referit com un "acte domèstic" amb què "el museu del poble col·labora amb la casa del poble" perquè exhibeixi part del seu fons.

Tots dos han expressat la voluntat d'una relació continuada entre ambdues institucions i que el conveni signat avui sigui "l'inici d'una trajectòria que duri moltes legislatures", en paraules del president Torrent.

L'acte ha comptat amb la presència dels vicepresidents primer i segon, Josep Costa i Joan García, dels secretaris de la Mesa David Pérez, Laura Vílchez i Adriana Delgado, i de membres de la Comissió de Cultura, entre els quals el president, Lluís Font (JxCat), la vicepresidenta, Concepción Abellán (CatECP), i Héctor Amelló (Cs), Francesc Ten, Montse Macià (JxCat) i Jenn Díaz (ERC). També hi ha assistit el gerent del Museu Nacional, Víctor Magrans.

6 escultures i 4 pintures
Les obres cedides són sis escultures i quatre pintures, de l'època noucentista, modernista i de postguerra. Es tracta de les pintures 'L'embarcador', de Santiago Rusiñol; 'Capvespre', de Modest Urgell; 'La dàrsena', d'Alexandre Coll, i 'Gent de Mar', d'Eliseu Meifrèn, i les escultures 'Remordiment', de Miquel Blay; 'La bellesa', de Josep Llimona; 'Puixança' i 'Meditació', de Josep Clarà; 'Joventut', de Maria Llimona, i 'Retrat', de Palmira Collell.

El Parlament ha estat l'impulsor de la cessió, que serà per un període de deu anys, prorrogables per acord exprés de les parts per un període de temps igual. Durant la vigència de la cessió, el Parlament es fa responsable de la conservació i custòdia de les obres.

Les obres, instal·lades a diferents punts de la planta baixa i la planta noble, contribueixen a enriquir el Palau del Parlament, que rep anualment la visita de més de 62.000 persones, de les quals, unes 45.000 hi arriben a través d'escoles, instituts i universitats, i unes 17.000 hi accedeixen a través de petits grups o de manera individual. Els ciutadans poden visitar el palau tot l'any reservant dia i hora a través del web del Parlament.

Aquestes peces s'afegeixen a les obres d'art que ja es podien veure a la seu de la cambra, com ara les pintures 'Dona', de Joan Miró, cedida per la Fundació Miró; '7 de novembre de 1971', d'Antoni Tàpies, donada per l'autor; la col·lecció de sis quadres de la sèrie 'Patrimoni i memòria', de Joan Pere Viladecans, donats per l'autor; l'escultura 'La Porta', de Josep Guinovart, donada per la filla i hereva de l'artista, i una rèplica de l'escultura 'Dona asseguda', de Joan Rebull, entre altres obres.