Notícies

El president viatja al camp de refugiats de Nea Kavala i visita Idomeni

Dilluns, 5 d'agost de 2019. Polikastro (Grècia)

El president davant la reixa que hi ha en el límit del camp de refugiats d?Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

El president, Roger Torrent, ha viatjat al camp de refugiats de Nea Kavala, on hi viuen 1.500 persones, i s'ha reunit amb els membres de l'ONG catalana Open Cultural Center, per conèixer la tasca que duen a terme.

En declaracions als mitjans des d'Idomeni, a la frontera amb Macedònia, posteriors a la visita a Nea Kavala, el president ha denunciat que "la reixa amb concertines" que separa els dos països "exemplifica l'Europa fortalesa que gira l'esquena a aquelles persones que fugen de conflictes armats i persecucions per poder viure dignament". "L'Europa dels estats està incomplint els drets humans i els tractats internacionals que els obliguen a donar acollida a refugiats", ha afegit. "Cal acollir, calen vies segures i cal acabar amb aquesta situació injustificable i inaguantable des del punt de vista humà". "Catalunya no resta insensible a aquesta situació, volem acollir, i volem una Europa digna i respectuosa amb la vida de les persones", en aquest sentit el president ha reclamat que Catalunya "tingui competències per poder acollir com recullen les sentències del Tribunal Constitucional i del Suprem".

Així mateix, Torrent ha destacat la tasca que duen a terme les entitats que donen suport a les persones refugiades, més concretament amb Open Cultural Center. Aquesta ONG dóna suport als refugiats del camp i de la zona oferint-los assessorament i acompanyament. També posa a la seva disposició un espai per a infants, un centre social i un aulari. En un d'aquests locals, el president Torrent, acompanyat de membres d'Open Cultural Center, ha mantingut una reunió amb un grup de persones refugiades de múltiples orígens que li han explicat la seva situació, el context que els ha forçat a migrar i els seus anhels.

El viatge del president entronca amb la implicació del Parlament amb l'acollida de refugiats, exemplificat amb l'aprovació de la resolució sobre "vies legals i segures" i amb el lliurament de la Medalla d'Honor en categoria d'Or a la Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3 i membre de l'ONG Sea Watch, i a Òscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms, per la seva "determinació i perseverança en la defensa dels drets humans".

Illa de Samos
Ahir, dissabte 3, el president Torrent va viatjar a l'illa de Samos on 650 persones viuen al camp de refugiats i més de 3.000 al seu exterior per les limitacions del propi camp. Torrent es va reunir i va visitar les instal·lacions de l'ONG catalana Humanity Wings, formada per una trentena de joves que atenen les persones que viuen a l'exterior del camp. També es va reunir amb la Cap de l'Oficina d'ACNUR a Samos, Pipina Katsari, a qui va traslladar el compromís del Parlament de Catalunya en donar una resposta real i efectiva a la crisi humanitària que es viu al Mediterrani.

Des de Samos, el president Torrent va denunciar la inacció dels estats europeus davant la crisi humanitària dels refugiats. "No estan complit amb els compromisos d'acollida que van acordar". Davant el bloqueig Torrent va reivindicar que el Parlament de Catalunya s'ha fet seva la voluntat majoritària de la societat catalana i "ens hem proposat establir rutes legals i segures que permetin acollir aquests refugiats".