Notícies

El síndic de greuges lliura al Parlament l'informe anual sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern

Dimarts, 30 de juliol de 2019. Palau del Parlament

Rafael Ribó lliurant l'informe al president

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha lliurat avui al president, Roger Torrent, el quart informe anual sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern, corresponent al 2018. L'informe avalua anualment el compliment de la llei de transparència, aprovada a finals del 2014, i recull recomanacions per millorar-ne l'aplicació.

Ribó, que ha estat acompanyat de l'adjunt general del Síndic, Jaume Saura, i d'altres membres de l'ens, ha presentat després l'informe als mitjans de comunicació, i ha explicat que confirma un "alentiment" en el desplegament de les obligacions de la llei, per bé que el grau de compliment no és el mateix a totes les administracions.

El síndic ha apuntat que en termes generals cal seguir avançant en aspectes com la publicitat activa o el dret d'accés a la informació pública, i ha confiat que l'inici dels nous mandats en l'àmbit local pugui suposar un rellançament en aquesta matèria. Ribó ha lamentat que el dret d'accés a la informació pública encara és "un gran desconegut" per a bona part de la ciutadania, i que, a més, quan es formula la petició, "no sempre rep la resposta que hauria de rebre".

Entre altres aspectes, el síndic també ha remarcat la necessitat que s'aprovi el reglament de desplegament de la llei i que s'universalitzin a totes les administracions els codis ètics i les cartes de serveis.