Notícies

El Ple valida el Decret llei de mesures urgents en matèria tributària i de lluita contra el frau fiscal

Dijous, 25 de juliol de 2019. Palau del Parlament

El Ple votant el Decret llei de mesures urgents en matèria tributària i de lluita contra el frau fiscal

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

El Ple ha validat aquest matí el Decret llei de mesures urgents en matèria tributària i de lluita contra el frau fiscal, amb 86 vots a favor (JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP), 40 en contra (Cs i PPC) i 4 abstencions (CUP). La cambra també ha aprovat avui, totalment o parcialment, set mocions, sobre la gestió del territori, la Catalunya rural, els incendis, els rescats a la Mediterrània i els accessos als ports, la mobilitat i els menors no acompanyats.

Abans, en la represa de la sessió al matí, el president, Roger Torrent, ha lamentat la confirmació de dos assassinats més per violència de gènere a Catalunya, un ahir a Terrassa i un altre a la mateixa ciutat d'una dona que havia desaparegut l'estiu passat.

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat el decret llei, que s'emmarca en el context actual de pròrroga pressupostària i introdueix modificacions en els àmbits dels tributs propis i cedits i mesures de lluita contra el frau fiscal.

El text modifica l'impost sobre els habitatges buits i inclou com a subjectes passius que l'han de pagar els fons de titulació tenidors de grans paquets d'habitatges buits procedents d'execucions hipotecàries; eleva l'impost d'actes jurídics documentats per a hipoteques al 2%; situa l'impost aplicable a les emissions de diòxid de nitrogen produïdes per l'aviació comercial al 3,5%; estableix una tarifa social del cànon de l'aigua, aplicable, entre d'altres, als pensionistes i a les persones que reben l'ajut de la renda garantida, i una bonificació del 40% en el cànon de residus generats a Flix, i, a l'últim, situa el tipus tributari aplicable a les apostes en el 15% i estableix que les empreses que duen a terme activitats relacionades amb el joc han de constituir fiances, que es podran utilitzar per pagar l'impost sobre el joc en cas d'impagament.

En nom dels grups i els subgrups parlamentaris han intervingut en el debat José María Cano (Cs), Teresa Pallarès (JxCat), Josep Lluís Salvadó (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), David Cid (CatECP), Maria Sirvent (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Mocions
Entre el matí i la tarda, la cambra també ha debatut i aprovat, totalment o parcialment, set mocions, sobre les instal·lacions i els accessos als ports (JxCat) i sobre la prohibició de les operacions de rescat a la Mediterrània (ERC), de contingut idèntic, sobre la prevenció i la gestió d'incendis, sobre les accions del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb relació a la gestió del territori (PSC-Units), sobre la Catalunya rural (CatECP), sobre els problemes de mobilitat (Cs) i sobre els menors no acompanyats (PPC). En canvi, ha rebutjat íntegrament la relativa a les delegacions exteriors (Cs).

En aquesta sessió s'ha assegut per primer cop al seu escó la nova diputada Aurora Carbonell (ERC), que substitueix Eva Baró, que va renunciar a l'acta.