Notícies

El Ple acorda crear una comissió d'investigació i una altra d'estudi sobre els abusos sexuals a menors

També valida el decret llei sobre els socorristes i designa els membres del Conca

Dimecres, 10 de juliol de 2019. Palau del Parlament

El Ple aplaudint els representants de les associacions de víctimes d'abusos sexuals un cop aprovada la creació de les dues comissions

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (15 imatge/s)

El Ple ha aprovat crear dues comissions, una d'investigació i una altra d'estudi, sobre els abusos sexuals a menors. La d'investigació, demanada per tots els grups i subgrups parlamentaris i centrada en els casos de violència sexual contra menors denunciats en centres escolars, ha estat aprovada per unanimitat, mentre que la d'estudi, sol·licitada per Cs, JxCat, ERC, el PSC-Units i el PPC, ho ha estat amb els vots a favor d'aquests grups i la CUP i l'abstenció de CatECP. Durant la sessió d'aquesta tarda la cambra també ha validat el decret llei que estableix una moratòria perquè els socorristes s'adaptin a la normativa que els afecta i ha designat els set membres del Ple del Consell Nacional de Cultura i de les Arts (Conca).

Les propostes per crear les comissions d'investigació i d'estudi sobre els abusos sexuals a menors s'han debatut conjuntament, però s'han votat per separat.

La primera vol investigar les violències sexuals contra els infants en centres escolars i espais educatius, prevenir-les, protegir-ne les víctimes, analitzar els protocols aplicats als centres i la gestió que s'ha fet de les denúncies en els casos coneguts i, si escau, depurar responsabilitats polítiques.

La d'estudi, aprovada per 120 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units, CUP i PPC) i 8 abstencions (CatECP), es crea per analitzar com s'actua davant els casos d'abusos sexuals a infants, independentment de l'àmbit on es produeixin, i avaluar l'efectivitat de les accions que es duen a terme i les possibles incidències derivades de l'aplicació dels protocols en els àmbits escolar, del lleure, religiós o esportiu, entre d'altres.

En el debat de totes dues propostes hi han intervingut Elisabeth Valencia (Cs), Lluís Font (JxCat), Najat Driouech (ERC), Raúl Moreno (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Carles Riera (CUP) i Daniel Serrano (PPC).

Víctimes d'abusos sexuals quan eren menors i representants d'entitats que lluiten contra aquest problema han seguit el debat des de la zona de públic.

Decret llei
La cambra també ha validat aquesta tarda el Decret llei 11/2019, del 4 de juny, de modificació de la disposició transitòria setena de la Llei 3/2008, del 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport, per 88 vots a favor (JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i CUP) i 38 abstencions (Cs i PPC).

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat el decret, que estableix una moratòria perquè els professionals del sector del salvament i el socorrisme aquàtic puguin treballar fins al 30 de setembre sense estar inscrits al Registre Oficial de Professionals de l'Esport de Catalunya, tal com hi obliga la normativa, de manera que no se'ls pugui sancionar per aquest motiu.

En el debat hi han intervingut Javier Rivas (Cs), Elena Fort (JxCat), Núria Picas (ERC), Òscar Ordeig (PSC-Units), Concepción Abellán (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Esperanza García (PPC).

Membres del Conca
A l'últim, la cambra també ha elegit aquesta tarda els set nous membres del Ple del Conca: Vinyet Panyella, escriptora i gestora cultural; Margarida Troguet, gestora cultural de les arts escèniques; Núria Iceta, gestora cultural de l'àmbit de l'edició; Edmon Colomer, director d'orquestra; Jordi Font, escriptor; Míriam Porté, productora cinematogràfica, i Salvador Casals, gestor cultural. La seva elecció, a proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha fet en votació electrònica i secreta, i el resultat ha estat de 74 vots a favor, 2 en contra i 45 abstencions. Cinc diputats presents a l'hemicicle no han votat.

Abans de la votació han intervingut Carlos Carrizosa (Cs), Francesc Ten (JxCat), Jenn Díaz (ERC), Rafael Bruguera (PSC-Units), Concepción Abellán (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Alejandro Fernández (PPC) per posicionar-se sobre la designació o agrair la feina als consellers sortints, alguns dels quals eren a la llotja de l'hemicicle juntament amb els nous consellers.

Els membres sortints de l'ens, Carles Duarte, que n'és el president, i David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola, continuaran exercint el càrrec en funcions fins que els nous membres no prenguin possessió. D'entre els set consellers elegits avui, i a proposta del president de la Generalitat, es nomenarà el nou president.