Notícies

El Ple aprova per unanimitat la Llei de l'Agència de Salut Pública de Catalunya

Dimecres, 10 de juliol de 2019. Palau del Parlament

Una imatge del Ple votant la Llei de l'Agència de Salut Pública de Catalunya

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (14 imatge/s)

El Ple ha aprovat avui per unanimitat la llei que recupera l'Agència de Salut Pública de Catalunya com a organisme autònom, després que el 2014 va ser suprimida com a ens i integrada a l'estructura del Departament de Salut. La cambra també ha fet aquest matí la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat.

La nova llei, la primera impulsada pel Govern que ha arribat al debat i la votació finals aquesta legislatura, crea l'agència com a organisme autònom administratiu adscrit al Departament de Salut, amb personalitat jurídica pròpia, autonomia administrativa i financera i plena capacitat d'obrar en l'exercici de les seves funcions de promoció, vigilància i protecció de la salut i de prevenció de la malaltia, funcions que són recollides al text de manera especificada.

La iniciativa estableix el Consell Rector com a màxim òrgan de govern de l'agència, un òrgan col·legiat que inclou representats dels ens locals i de diversos departaments. Així mateix, entre altres aspectes, el text també regula el Consell de Participació i el Consell Assessor de Salut Pública de l'agència i l'organització territorial de l'ens, i estableix que ha d'entrar en funcionament en el termini d'un any a comptar de l'entrada en vigor de la llei i que a la ciutat de Barcelona n'assumeix les funcions l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

El text aprovat incorpora disset esmenes tècniques, que, entre altres aspectes, inclouen modificacions a la Llei 8/2009, del 22 d'octubre, de salut pública. Les cinc esmenes que mantenien vives els grups, quatre Cs i una CatECP, han estat rebutjades.

Gemma Espigares (ERC) ha explicat, com a relatora, els treballs de la ponència en la tramitació parlamentària de la iniciativa, i en nom dels grups i subgrups han intervingut en el debat Jorge Soler (Cs), Josep Riera (JxCat), la mateixa Espigares, Assumpta Escarp (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Sessió de control
El ple ha començat amb la sessió de control, en què el president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost les preguntes que li han formulat Lorena Roldán (Cs), sobre les mesures del Govern per combatre la pobresa; Albert Batet (JxCat), sobre com "l'independentisme i Catalunya" han d'afrontar la "nova onada de repressió a Catalunya"; Sergi Sabrià (ERC), sobre "l'oportunitat de demostrar que estem tots a l'alçada", per "enfortir totes les institucions del país" i "combatre la repressió"; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre la prevenció d'incendis com el de la Ribera d'Ebre i el rescabalament als afectats; Jéssica Albiach (CatECP), sobre els atacs xenòfobs contra els centres d'infants i adolescents no acompanyats, i Alejandro Fernández (PPC), sobre el fet que la justícia europea denegués a Carles Puigdemont i Toni Comín prendre possessió de l'acta com a eurodiputats en la sessió constitutiva del Parlament Europeu.

Abans, els consellers ha respost les preguntes dels grups, sobre la prevenció d'emergències i els plans i mitjans per fer-hi front, l'emissió de documentals a TV3 (Cs), la coordinació postemergència en l'incendi de la Ribera d'Ebre, l'acompanyament institucional dels menors sense referents familiars, el pagament de la paga extra del 2013 als treballadors de la Generalitat (JxCat), l'impacte pressupostari de projectes privats, els plans del Govern relatius a l'acció exterior (ERC), el canvi climàtic (PSC-Units), les dades d'increment de la pobresa i les polítiques socials del Govern (CatECP) i el programa Esfer@ (CUP).

Interpel·lacions
Aquest matí la cambra ha substanciat també la primera interpel·lació de l'ordre del dia, sobre les instal·lacions i els accessos al ports (JxCat). Els consellers respondran entre aquesta tarda i demà al matí la resta, sobre la prevenció i l'extinció d'incendis, les accions del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb relació a la gestió del territori (PSC-Units), la Catalunya rural (CatECP), la prohibició de les operacions de rescat a la Mediterrània (ERC), les delegacions exteriors, els problemes de mobilitat (Cs) i els menors no acompanyats (PPC).

En aquesta sessió, els diputats Ferran Pedret (PSC-Units) i Anna Caula (ERC) han delegat el vot, respectivament, en la portaveu i el president dels seus grups, Eva Granados i Sergi Sabrià, i Raül Romeva ha designat Sabrià perquè exerceixi els seus drets parlamentaris.