Notícies

El president proposa "un pacte de claredat per a la celebració del referèndum"

Dijous, 4 de juliol de 2019. Madrid

El president ha assegurat que la repressió no ha resolt cap dels reptes plantejats

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El president, Roger Torrent, ha instat el Govern espanyol a acordar "un pacte de claredat per fixar les circumstàncies i les condicions per a la celebració d'un referèndum". Ho ha fet en el marc d'una conferència al Fórum Europa, a Madrid, en què ha asseverat que la repressió "no ha resolt cap dels reptes polítics plantejats".

"Hem de posar-nos d'acord sobre quan, com i sota quines circumstàncies celebrem el referèndum que posi fi al conflicte", ha explicat el president. En aquest sentit, ha assegurat que "no renunciarem als nostres objectius polítics, perquè entenem que són legítims i s'han de poder materialitzar", de la mateixa manera, ha explicat, que "tampoc demanarem a l'Estat que renunciï als seus". "Haurà de ser en el marc del necessari procés de negociació on matisem i discutim", ha dit.

Així mateix, ha advertit que "si l'actitud de l'Estat és el bloqueig permanent, la persecució judicial i el menyspreu cap a les reivindicacions d'una majoria molt àmplia de la societat catalana, la resposta del sobiranisme no serà la resignació o l'abandonament de les seves posicions, sinó la mobilització persistent per fer que el que avui sembla impossible sigui inevitable".

"És obvi que l'independentisme no pot imposar les seves tesis sense una majoria qualificada clarament contrastable, però també és evident que un estat que es vulgui democràtic no pot aspirar a retenir per la força una part significativa de la seva població", ha argumentat. El referèndum, ha remarcat, ha de ser la solució, ja que "el que no és acceptable és que el Govern de l'Estat no posi cap proposta sobre la taula" i "que faci gairebé deu anys que tenim un conflicte polític de primer ordre i el Govern espanyol s'hagi inhibit completament de les seves responsabilitats". "Avui encara no sabem si el president Sánchez té cap proposta", ha insistit en aquest punt, i ha afegit que "potser la té i no la sotmet a votació perquè té por de l'opinió de la ciutadania", o també pot ser, ha dit, que no en tingui cap, i en aquest cas, ha asseverat, "el problema seria encara més gran, perquè un país no es pot governar sense cap projecte per als seus ciutadans".

Sobre el projecte polític que representa, ha explicat que "nosaltres no som nacionalistes, som independentistes". "La nostra proposta republicana no pregunta a ningú d'on ve, sinó on va, quin futur imagina per als seus fills i les seves filles, en quin tipus de societat vol viure, amb quins valors i principis", ha afegit.

A la conferència hi han assistit dues-centes persones, entre les quals ambaixadors, diputats de la majoria de grups parlamentaris del Congrés dels Diputats espanyol, entre ells el vicepresident Alfonso Rodríguez Gómez, i altres autoritats.

El president ha estat presentat per Luis López Guerra, catedràtic de dret constitucional, exmagistrat del Tribunal Europeu de Drets Humans i exvicepresident del Tribunal Constitucional.