Notícies

La Fundació Carme Chacón contra les cardiopaties congènites es presenta en un acte al Parlament

Dimarts, 25 de juny de 2019. Palau del Parlament

Un moment de l'acte

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (13 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquest vespre la presentació de la Fundació Carme Chacón, que neix amb la finalitat de contribuir a la disminució de la mortalitat infantil per cardiopaties congènites i vol esdevenir un referent en la lluita contra aquesta malaltia.

En la presentació hi han intervingut la presidenta de la fundació, María José Elices; la vicepresidenta i mare de l'exministra, Esther Piqueras; l'expresident de la Generalitat i membre del Comitè d'Honor de l'entitat José Montilla; el president del Comitè Científic, Raúl Abella, i el secretari segon de la Mesa, David Pérez, que ha obert l'acte agraint les iniciatives "per combatre desigualtats".

Els objectius de la fundació són operar nens amb cardiopaties congènites de països desfavorits o de famílies sense recursos, conscienciar sobre aquesta patologia, que afecta vuit de cada mil nens al món, formar metges especialitzats en col·laboració amb les universitats i els hospitals i oferir recursos per minvar els efectes en els pacients i millorar-ne la qualitat de vida.

L'entitat du el nom de l'advocada, professora universitària i política socialista Carme Chacón, que va morir a causa d'aquesta malaltia l'abril del 2017, als quaranta-sis anys. Chacón va ser la primera ministra espanyola de Defensa, i abans ho havia estat també d'Habitatge. Va ser diputada al Congrés dels Diputats espanyol diverses legislatures, i a la vuitena en va ocupar una vicepresidència.

Compromís amb la justícia social
Montilla ha remarcat el compromís de Chacón amb "la justícia social i els drets de les dones" i ha agraït la iniciativa d'una fundació que vol combatre les desigualtats, amb un projecte "seriós, sòlid i útil" que alhora comporta un "reconeixement a la trajectòria personal" de l'exministra.

Piqueras, que ha estat acompanyada del pare de l'exministra, Baltasar Chacón, també ha recordat la seva filla com una "defensora del dret a la salut per a tothom", de la "igualtat" i dels "drets de les persones", i ha confiat que la fundació serveixi per fer "un món més just i més solidari, com ella voldria". També ha destacat que malgrat la malaltia la seva filla va viure "intensament".

Elices ha agraït el suport rebut en la posada en marxa d'aquest projecte, i n'ha demanat més per poder avançar en "un viatge molt llarg".

A l'últim, Abella ha destacat els índexs de mortalitat per cardiopaties congènites en països més desfavorits i ha posat en valor la missió de l'entitat de "salvar vides de nens".

La periodista Pepa Fernández ha presentat l'acte, que ha acabat amb una actuació musical a càrrec de Marina Rossell.

A més del secretari segon, a l'acte també hi han assistit els secretaris primer i tercer, Eusebi Campdepadrós i Laura Vílchez; el cap de l'oposició i president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, el president del grup del PSC-Units, Miquel Iceta, i altres diputats, com Anna Caula (ERC), Josep Maria Forné (JxCat), Eva Granados (PSC-Units) o Alejandro Fernández (PPC); parlamentaris al Congrés i al Senat; regidors de Barcelona, diversos alcaldes i membres d'altres corporacions locals, i representants d'entitats, d'institucions i del sector mèdic.