Notícies

El Ple votarà demà la proposta de designació de Miquel Iceta com a senador en representació de la Generalitat

Dimecres, 15 de maig de 2019. Palau del Parlament

Iceta en una recent intervenció davant el Ple

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament farà demà dijous a un quart de deu el ple específic per votar la proposta de designació de Miquel Iceta com a senador en representació de la Generalitat, en substitució de José Montilla, que va renunciar al càrrec la setmana passada.

Prèviament, a dos quarts de nou, la Comissió de l'Estatut dels Diputats es reunirà per dictaminar que el president del grup del PSC-Units compleix les condicions d'elegibilitat que la legislació estableix perquè el Ple el pugui designar senador.

Abans, a partir d'un quart de nou, també es reuniran la Junta de Portaveus i la Mesa per tractar de la petició de reconsideració del grup del PSC-Units sobre l'acord de la Mesa de desestimar que la votació de la designació es faci mitjançant paperetes, com havia sol·licitat aquest grup. El màxim òrgan rector de la cambra ha acordat aquest tarda per majoria que es faci pel sistema de votació electrònica i secreta.

Al ple, és previst que hi hagi a l'inici una breu intervenció dels grups i subgrups parlamentaris (cinc minuts per grup i dos i mig per subgrup), seguint l'ordre de menor a major representació. A continuació, es votarà la proposta de designació.

El Parlament ha de designar cada legislatura vuit senadors perquè representin la Generalitat. La Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus, fixa el nombre de candidats que correspon proposar a cada grup, d'acord amb la seva representació a la cambra. Aquesta legislatura, a Cs, JxCat i ERC els en corresponen dos a cadascun, i al PSC-Units i CatECP, un a cadascun.

El 4 de maig de 2018 el Ple va designar senadors Francesc Xavier Alegre i Lorena Roldán, proposats per Cs; Josep Lluís Cleries i Marta Pascal, per JxCat; Mirella Cortès i Bernat Picornell, per ERC; José Montilla, pel PSC-Units, i Sara Vilà, per CatECP. Els candidats van rebre 130 vots a favor i 4 abstencions, en votació electrònica i secreta.

En cas de vacant durant la legislatura, correspon al grup que havia proposat el senador sortint proposar el candidat per substituir-lo, que ha de ser igualment designat pel Ple.