Notícies

El Ple fa la primera sessió de control al president Torra i als consellers després de les eleccions del 28-A

Dimecres, 8 de maig de 2019. Palau del Parlament

Un moment de la sessió de control al president de la Generalitat aquest matí

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (28 imatge/s)

El Ple ha fet aquest matí, en la primera sessió després de les eleccions espanyoles del 28-A, la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra, en què, entre altres qüestions, s'ha tractat d'aquests comicis i també de la propera cita electoral del 26-M.

A l'inici del ple, la cambra ha rebutjat la petició de Cs d'ampliar l'ordre del dia per incloure-hi el debat i la votació de la sol·licitud de compareixença del president de la Generalitat que aquest grup havia demanat arran de l'atorgament de la Creu de Sant Jordi a Núria de Gispert. La petició d'alteració de l'ordre del dia ha estat rebutjada per 39 vots a favor (Cs i PPC) i 82 en contra (JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i CUP). El Govern va modificar ahir el decret de concessió de les creus de Sant Jordi després d'acceptar la renúncia de De Gispert a la distinció.

Abans, en obrir la sessió, el president, Roger Torrent, ha lamentat i condemnat en nom de la cambra l'assassinat d'una dona el 20 d'abril a Olot, la segona víctima mortal d'aquest any per violència masclista a Catalunya. Novament, el president ha reiterat "el compromís del Parlament en l'erradicació de qualsevol forma de violència contra les dones i per vetllar pel record i la memòria d'aquestes víctimes".

Sessió de control
En la sessió de control, el president Torra ha respost les preguntes que li han formulat Inés Arrimadas (Cs), sobre el balanç del seu primer any al capdavant del Govern i els problemes socials dels catalans; Albert Batet (JxCat), sobre la "greu crisi democràtica" de l'Estat espanyol, la citació perquè declari per presumpta desobediència i la candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions europees; Gerard Gómez del Moral (ERC), sobre "el cicle polític que es pot obrir" després de les eleccions del 28-A, la "victòria independentista" i el "context de repressió"; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre el procés de desplegament de la renda garantida de ciutadania; Jéssica Albiach (CatECP), sobre les mobilitzacions de diversos col·lectius aquesta "primavera calenta", i Alejandro Fernández (PPC), sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arran de "la vulneració de drets fonamentals" a joves de Societat Civil Catalana per part del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona.

D'altra banda, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre el funcionament dels serveis sanitaris, la relació de la Generalitat amb els ens locals (Cs), l'aplicació de la Llei 14/2017, de la renda garantida de ciutadania (CatECP), l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (PSC-Units), les reivindicacions sindicals i de la comunitat educativa per al curs 2019-2020 (CUP), els clubs nàutics de platja, les mesures per ajudar els municipis davant dels riscos ambientals, les polítiques de suport als governs locals (JxCat), el desplegament del decret de territorialització del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i les polítiques de memòria històrica (ERC).

Liquidació de pressupost del Parlament
Acabada la sessió de control, el Ple ha aprovat, per 123 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i PPC) i 3 abstencions (CUP), els informes del compliment del pressupost de despeses de la cambra del 2018, que ha presentat el diputat interventor Antonio Espinosa (Cs). En aquest punt també hi ha intervingut Maria Sirvent (CUP) per explicar el posicionament del seu grup en aquesta votació.

El pressupost definitiu per a l'exercici 2018 ha estat de 59.688.896,97 euros, i s'han reconegut obligacions per 57.751.799,18 euros, cosa que significa una execució del 96,75%.

Membres del Conca en funcions
Aquest matí la cambra també ha debatut la proposició de llei del PSC-Units de modificació de la Llei del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) i ha aprovat, amb els vots a favor de tots els grups, tret de l'abstenció del de Cs, que es tramiti pel procediment de lectura única, de manera que demà mateix el Ple farà la votació final de la proposició i també de les esmenes que hi presentin els grups, si és el cas.

Aquesta iniciativa proposa modificar la Llei del Conca perquè prevegi que els membres del Ple d'aquest ens que cessin en el càrrec per expiració del mandat puguin continuar exercint les seves funcions fins a la presa de possessió dels nous membres i evitar així l'actual "situació irregular" que "afecta el quòrum necessari per adoptar acords", tal com recull l'exposició de motius. El text també estableix un termini de deu dies des del cessament perquè la presidència de la Generalitat elevi una proposta de membres al Parlament, que és qui l'ha d'aprovar.

Rafael Bruguera (PSC-Units) ha presentat la proposició, i en el debat també hi han intervingut Héctor Amelló (Cs), Francesc Ten (JxCat), Jenn Díaz (ERC), Concepción Abellán (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Alejandro Fernández (PPC). El debat l'han seguit des de la llotja de convidats els membres del Conca Carles Duarte, que n'és el president, i Isona Passola.

Interpel·lacions
Aquest matí, els consellers també han respost dues interpel·lacions dels grups, sobre la situació dels centres especials de treball (PSC-Units) i les vulneracions del dret de vot dels ciutadans a l'exterior (ERC). A la tarda en respondran tres més, sobre el millorament de la gestió de la desaparició de persones i del suport a llurs familiars (PSC-Units), el desplegament de la fibra òptica (JxCat) i la política de reconeixements i condecoracions (PPC). A l'últim, demà la cambra substanciarà les quatre restants, sobre la precarietat laboral (CatECP), el reconeixement del treball de cures i la regularització del sector (ERC), la seguretat als pobles i les ciutats (Cs) i la mobilitat en el territori (Cs).

Mocions
A la tarda, la sessió s'ha reprès amb el debat i votació de les tres primeres mocions incloses a l'ordre del dia. Totes tres mocions, del PSC-Units, Cs i CatECP, sobre el món local, han estat aprovades.

Nova diputada
En aquesta sessió, s'ha assegut per primer cop al seu escó la nova diputada de CatECP Concepción Abellán, que substitueix Elisenda Alamany, que va renunciar a l'acta. Avui també s'ha reincorporat al Ple la secretària quarta de la Mesa, Adriana Delgado, després d'una baixa per maternitat.

D'altra banda, el diputat d'ERC Francesc Viaplana ha delegat en aquesta sessió per motius de paternitat el seu vot en el president del seu grup, Sergi Sabrià, mentre que Oriol Junqueras i Raül Romeva han designat també Sabrià perquè exerceixi el seus drets parlamentaris.