Notícies

 

El Parlament obre els actes institucionals de celebració de la diada de Sant Jordi amb la tradicional lectura de "Lletres al Parlament"

Divendres, 12 d'abril de 2019. Palau del Parlament

Torrent i Vilallonga durant la inauguració de la lectura

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (17 imatge/s)

El Parlament ha obert avui els actes institucionals de celebració de la diada de Sant Jordi amb la tradicional lectura de "Lletres al Parlament", organitzada conjuntament amb la Institució de les Lletres Catalanes. El president, Roger Torrent, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, han obert la lectura, que enguany commemora aniversaris relatius a Caterina Albert, Maria Antònia Salvà, Joan Brossa, Teresa Pàmies, Dolors Monserdà, Simona Gay i els components de la Colla de Sabadell Francesc Trabal, Joan Oliver i Joan Prat.

El president ha raonat que aquesta lectura "posa en relleu la riquesa cultural i literària del país i la voluntat de difondre-la", i ha destacat "els valors de la bellesa i el compromís cívic" de la diada de Sant Jordi. En aquest sentit, ha remarcat que enguany la diada ha de ser "un compromís cívic en defensa dels drets i les llibertats fonamentals i de la llibertat d'expressió", en un moment, ha advertit, en què "estan en perill". Així mateix, ha destacat la paritat en la llista d'autors llegits enguany, després de "tants anys silenciant la literatura feta per dones".

La consellera ha argumentat que "una lectura viva com la d'avui suposa estendre les ales de la literatura i de la paraula per contribuir a la intel·ligència, la sensibilitat i la civilitat", i ha manifestat la necessitat, "més que mai, d'elevar la paraula davant la prohibició a què està sotmesa".

Les paraules de Caterina Albert han estat les primeres que s'han escoltat amb la veu de Torrent i Vilallonga. Després s'hi han sumat, entre d'altres, amb textos de la resta d'autors, el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà; el secretari primer, Eusebi Campdepadrós; diversos comissaris dels anys que es commemoren aquest 2019; diputats, com Blanca Navarro, David Beltran (Cs), Maria Assumpció Laïlla, Francesc Ten (JxCat), Gerard Gómez del Moral, Jenn Díaz (ERC), Beatriz Silva i Rafael Bruguera (PSC-Units), i membres de la societat civil. El vicepresident primer, Josep Costa, ha tancat la lectura.

L'acte, que s'ha fet al pati de la biblioteca, l'ha conduït la periodista Xantal Llavina i ha comptat amb l'actuació d'un quintet del conservatori del Liceu.