Notícies

El Ple valida el suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat i dona via lliure a la tramitació de les proposicions de llei de l'Agència de Patrimoni Natural i contra el maltractament infantil

Dimecres, 10 d'abril de 2019. Palau del Parlament

Un moment de la sessió de control al president de la Generalitat

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (17 imatge/s)

El Ple ha validat aquest matí el Decret llei de concessió d'un suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat, amb els vots a favor de JxCat i ERC i l'abstenció de la resta de grups, i ha donat via lliure perquè continuï la tramitació parlamentària de la Proposició de llei de creació de l'Agència de Patrimoni Natural, presentada per JxCat, ERC, el PSC-Units i CatECP i a què cap grup no ha presentat cap esmena de retorn. La cambra també ha fet aquest matí la sessió de control, amb les preguntes al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra.

L'ordre del dia de la sessió també incloïa el debat per validar o derogar el Decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, però la Junta de Portaveus ha acordat avui mateix retirar aquest punt a petició dels grups de JxCat i ERC, i també ha retirat el punt relatiu a l'elecció de sis membres de la Junta de Govern del Memorial Democràtic, tal com ha explicat el president, Roger Torrent, en obrir la sessió.

Abans de començar la sessió, Torrent ha expressat en nom propi i de la cambra la "profunda consternació per la mort de la Lily", que "ens interpel·la a tots i a totes per continuar treballant per poder donar resposta i cobertura a les dones doblement invisibilitzades, doblement víctimes", com és el cas d'aquesta dona morta al barri del Raval de Barcelona.

Sessió de control
El ple ha començat amb la sessió de control, primer als consellers i tot seguit al president de la Generalitat, que ha respost les preguntes que li han formulat Inés Arrimadas (Cs), sobre la inseguretat i l'augment dels delictes i la creació d'una "guàrdia pretoriana" dels Mossos d'Esquadra; Laura Borràs (JxCat), sobre com valora "el comportament del Regne d'Espanya" davant les "demandes europees de diàleg i de mediació per la situació insuportable de repressió que viu Catalunya"; Sergi Sabrià (ERC), sobre com afronta el Govern "la lluita contra les clavegueres de l'Estat"; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre com valora el sistema educatiu i les mesures per millorar-lo; Jéssica Albiach (CatECP), sobre el paper que ha de tenir Catalunya en el nou cicle polític que s'obri a l'Estat, i Carles Riera (CUP), sobre l'acció del Govern i la convocatòria d'eleccions.

Els consellers han respost les preguntes sobre la inversió estrangera (PPC), les llistes d'espera sanitàries (CatECP), el Reglament d'adopció internacional, l'eutanàsia (ERC), el turisme, l'activitat subvencionadora del Departament de la Presidència (Cs), l'estratègia per reforçar el paper de la dona i reduir l'escletxa de gènere en el sector tecnològic, l'exportació de la cultura catalana (JxCat), les mesures contra la violència masclista i la vigilància a les platges i les piscines durant la temporada d'estiu del 2019 (PSC-Units).

Decret llei de suplement de crèdit
La cambra ha aprovat el Decret llei 7/2019, del 2 d'abril, de concessió d'un suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat per al 2017 amb 60 vots a favor (JxCat i ERC) i 65 abstencions (Cs, PSC-Units, CatECP, CUP i PPC).

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat el decret, que concedeix un suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat del 2017, actualment prorrogats, per un import màxim de 813.900.000 euros. Aquest suplement de crèdit es farà servir, segons que s'explica en l'exposició de motius, "per atendre l'increment de les despeses de personal". El decret estableix, a més, que durant el segon semestre del 2019 el personal del sector públic, inclosos alts càrrecs i directius, que el 2013 va deixar de percebre una paga extraordinària en puguin recuperar el 30%. El text també preveu que la despesa derivada del suplement de crèdit es financi amb operacions de crèdit del compartiment de facilitat financera del fons de finançament a les comunitats autònomes i amb els drets econòmics de les bestretes a compte del model de finançament.

En el debat hi han intervingut Martí Pachamé (Cs), Jordi Munell (JxCat), Josep Lluís Salvadó (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), David Cid (CatECP), Maria Sirvent (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Proposició de llei de l'Agència de Patrimoni Natural
Aquest matí la cambra ha fet també el debat de totalitat de la proposició de llei que crea l'Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. La iniciativa ha superat aquest primer debat al Ple sense que cap grup no hi hagi presentat cap esmena de retorn, de manera que ara continuarà la tramitació parlamentària en comissió i ponència abans que torni al Ple perquè en faci el debat i la votació finals.

La iniciativa l'han presentada Narcís Clara (JxCat), Ferran Civit (ERC), Jordi Terrades (PSC-Units) i Lucas Silvano Ferro (CatECP), i en el debat també hi han intervingut Francisco Javier Domínguez (Cs), Maria Sirvent (CUP) i Esperanza García (PPC).

La proposició crea aquesta nova agència per protegir, planificar i gestionar el medi natural, continental i marí, i resoldre així "la insuficiència de les estructures administratives clàssiques". Entre altres aspectes, regula l'agència com una entitat de dret públic adscrita al departament competent en matèria de medi ambient, en fixa les funcions, en defineix els òrgans de govern, en què s'inclouen representants de les administracions locals i altres entitats, preveu contractes programa per definir-ne els objectius cada dos anys i en disposa el règim econòmic i financer i de personal.

Proposició de llei contra el maltractament infantil
El Parlament continuarà tramitant també la Proposició de llei de mesures per a la prevenció i el tractament del maltractament infantil, presentada per Cs, ja que aquesta tarda la iniciativa ha superat el debat de totalitat. JxCat i ERC finalment han retirat l'esmena de retorn conjunta que hi havien presentat, de manera que el text continuarà ara la tramitació parlamentària en comissió i ponència.

La presidenta del grup de Cs i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha presentat la iniciativa, que té per objecte combatre el maltractament infantil establint mesures per protegir els menors i prevenint-lo i tractant-lo amb una assistència integral i multidisciplinària.

Entre altres aspectes, el text regula un sistema assistencial especialitzat, estableix un protocol específic d'actuació per als centres educatius i el deure de notificar al departament competent els indicis de maltractament que detectin o les denúncies que rebin, crea un registre únic d'indicis i denúncies i preveu diverses accions de sensibilització i formació.

En el debat hi han intervingut Najat Driouech (ERC), Imma Gallardo (JxCat), Beatriz Silva (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Esperanza García (PPC).

Interpel·lacions
A l'últim, el Ple substanciarà entre aquesta tarda i demà al matí les interpel·lacions incloses a l'ordre del dia, sobre el món local (PSC-Units), la relació amb els governs locals (CatECP), la cooperació amb l'Administració local (Cs), l'europeisme (Cs), la qualitat de l'aire (JxCat), la visió per trobar una solució democràtica a la repressió i l'immobilisme polític (ERC), la regulació dels arrendaments urbans en el dret civil (ERC), el transport sanitari i els serveis d'emergències (CUP) i les cambres de comerç (JxCat).

Nou diputat de CatECP
En aquesta sessió ja ha ocupat el seu escó Marc Parés (CatECP), que substitueix Joan Josep Nuet, que va renunciar a l'acta de diputat.