Notícies

Un grup d'experts analitzen al Parlament com combatre les 'fake news' i la desinformació

Divendres, 29 de març de 2019. Palau del Parlament

Un grup d'experts analitzen al Parlament com combatre les 'fake news' i la desinformació

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (24 imatge/s)

El Parlament acull avui la jornada "Com combatre la desinformació en línia i les 'fake news'", organitzada pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb l'objectiu d'analitzar el fenomen de les notícies falses i la desinformació i reflexionar sobre les estratègies per combatre-les. El vicepresident primer, Josep Costa, en funcions de president, ha inaugurat la jornada acompanyat del president del CAC i la degana del Col·legi de Periodistes, Roger Loppacher i Neus Bonet.

En el discurs inaugural Costa ha reflexionat sobre la transformació del món de la comunicació, que de ser considerat "paradís de la informació" ha passat a una situació en què "la desinformació és una amenaça". En aquest punt ha assegurat que "la tecnologia planteja actualment molts reptes, i un és la intoxicació", que "pot afectar el pensament crític de la ciutadania", i ha advertit que "tots som actors i part d'aquest fenomen", que tots "podem ser víctimes i causants involuntaris" de les notícies falses, de manera que ha posat en valor la tasca dels verificadors, tot i que ha remarcat que, més enllà d'aquests verificadors i de la regulació que puguin fer els parlaments o els codis de bones pràctiques, aquesta lluita és "transversal" i que contrarestar la desinformació "passa per una societat més instruïda".

En una línia similar s'ha expressat el president del CAC, que ha explicat que a Catalunya gairebé la meitat de la població, el 48%, s'informa per internet i les xarxes, una xifra que s'eleva al 75% en el cas dels joves d'entre divuit i vint-i-quatre anys. Loppacher ha argumentat també que el fet que la informació arribi en petites càpsules per la xarxa "fa perdre context, rigor i veracitat a la informació", cosa que "erosiona i perjudica la democràcia" i "impedeix que els ciutadans puguin prendre decisions lliures i ben informades". A l'últim, ha apostat per més transparència, una educació mediàtica i una reivindicació dels "mitjans tradicionals".

La degana del Col·legi de Periodistes ha assegurat que la desinformació es combat amb "més periodisme" i amb "alfabetització mediàtica". Bonet ha manifestat preocupació per l'augment de notícies falses en període electoral, ha explicitat el suport del col·legi a les plataformes de verificació i ha explicat que properament entrarà en funcionament una plataforma catalana, Verificat, que cobrirà les eleccions del 26 de maig. Així mateix, ha apostat perquè el periodisme verifiqui i desmenteixi i sigui transparent en la metodologia de treball, i ha explicat que a parer seu cal afegir a les cinc w del periodisme tradicional altres preguntes com "qui ha elaborat la notícia, qui l'envia, per què la rebem ara, si compleix els estàndards de qualitat, per què ens arriba tan ràpidament i qui se'n beneficia".

Durant la jornada, que s'allargarà fins a primera hora de la tarda, es faran diverses ponències i taules rodones, sobre la preocupació d'Europa per la desinformació, la regulació per evitar-la i les experiències internacionals en aquest camp, la tasca dels verificadors, la credibilitat informativa i el paper dels mitjans de comunicació.

Hi participen Carlos Pérez Maestro, de la unitat Media Convergence & Social Media, de la Direcció General de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologia de la Comissió Europea; Oreste Pollicino, membre del Grup d'Experts en Notícies Falses i Desinformació en Línia, creat per la Comissió Europea; el president del Grup de Reguladors Audiovisuals Europeus, Lubos Kuklis; l'adjunt al director general del Consell Superior de l'Audiovisual de França, Frédéric Bokobza; el director de l'Autoritat Audiovisual del Nord del Rin-Westfàlia i comissionat per a Afers Europeus de la Conferència de Directors d'Autoritats Reguladores de Mitjans de Comunicació d'Alemanya, Tobias Schmid; Clara Jiménez, cofundadora de Maldita.es; el director de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Saül Gordillo; el cap d'informatius de RAC1, Joan Maria Morros, i la subdirectora d''eldiario.es', Neus Tomàs.

A dos quarts de dues començarà l'acte de cloenda, en què intervindran Loppacher i el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Antoni Molons.