Notícies

Signat al Parlament el Pacte contra la segregació escolar

Dilluns, 18 de març de 2019. Palau del Parlament

Signat al Parlament el Pacte contra la segregació escolar

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (16 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquest migdia l'acte de signatura del Pacte contra la segregació escolar, impulsat pel Síndic de Greuges en col·laboració amb el Departament d'Educació i subscrit per més d'un centenar d'ajuntaments, membres de la comunitat educativa i diputats. L'acte l'ha obert el president, Roger Torrent, i hi han intervingut el síndic de greuges en funcions, Rafael Ribó, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, diversos alcaldes en representació dels municipis signants i representants d'entitats que formen part de la comissió de seguiment del pacte.

El president ha destacat que el pacte és "molt valuós per al país", perquè "la segregació escolar implica desigualtat, trenca el principi d'equitat i constitueix un obstacle de la funció d'igualtat d'oportunitats que guia el sistema educatiu", i ha explicat que en tant que "limita l'educació en la convivència, incideix en la cohesió social del present i del futur als nostres barris i municipis", per la qual cosa, ha asseverat, cal actuar per corregir-la.

Així mateix, ha expressat el compromís del Parlament amb el pacte i ha recordat la moció sobre l'estat de l'educació pública aprovada el 7 de febrer, que es refereix directament a la necessitat que el pacte sigui dotat pressupostàriament i inclou diverses mesures per desenvolupar-lo.

El síndic de greuges en funcions ha argumentat que "combatre la segregació és combatre l'únic problema real, o gruixut, que tenim a l'educació", contraposant-ho a la "fal·làcia de parlar d''adoctrinament' com a gran problema del sistema educatiu català". Així mateix, ha apel·lat al compromís "cultural, pedagògic i de voluntat cívica" dels municipis, i també al del legislador per dotar pressupostàriament el pacte i fer-lo avançar.

El conseller ha insistit en la necessitat que el món municipal es corresponsabilitzi del pacte, perquè, ha advertit, "no hi pot haver polítiques educatives a Catalunya sense la corresponsabilitat del món municipal, ni lluita per l'equitat a l'escola sense que el departament i els municipis vagin de la mà". També ha explicat que el pacte és "l'inici d'un seguit de mesures que s'han d'aplicar i amb què ens hem de comprometre" i que "per dur a terme accions contundents cal un nou pressupost" que el departament "es compromet que hi sigui".

En l'acte, a què han assistit el president de l'Associació Catalana de Municipis, David Saldoni, i la presidenta de Drets Socials de la Federació de Municipis de Catalunya, Lluïsa Moret, han intervingut també els alcaldes de Vic, Anna Erra, Montcada i Reixac, Laura Campos, Salt, Jordi Viñas, Sabadell, Maties Serracant, i l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Tots ells han mostrat el compromís del seus ajuntaments amb la lluita contra la segregació i han reclamat que es doti pressupostàriament el pacte.

En nom de la comissió de seguiment, que es reunirà semestralment, també hi han intervingut el president de l'Associació de Professionals de Serveis Educatius de Catalunya, Joan Vila; la presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, Pilar Gargallo, i Astou Touré, membre del Col·lectiu d'Escoles contra la Segregació.

El document preveu, entre altres qüestions, 30 actuacions i 189 mesures concretes que el Departament d'Educació es compromet a implementar aquesta legislatura i un nou decret d'admissió d'alumnes per al curs vinent amb mesures específiques per combatre la segregació, com ara l'establiment d'una proporció màxima d'alumnes amb necessitats educatives específiques per a centres d'una mateixa zona, la limitació de l'escolarització de matrícula viva a centres d'alta complexitat o la creació d'una oficina virtual d'escolarització.

Els diputats que, juntament amb el centenar d'alcaldes i els representants de la comunitat educativa, han signat el pacte en nom de les seves formacions polítiques són Xavier Quinquillà (JxCat), Bernat Solé (ERC) i Esther Niubó (PSC-Units), mentre que Miquel Àngel Essomba, comissionat d'Educació, Infància i Joventut de l'Ajuntament de Barcelona, ho ha fet en nom de CatECP.