Notícies

El síndic de greuges lliura l'informe anual del 2018

Dilluns, 11 de febrer de 2019. Palau del Parlament

El síndic de greuges lliura l'informe anual del 2018

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha lliurat avui al president, Roger Torrent, l'informe anual corresponent al 2018, any en què la institució va rebre 10.495 queixes, més del 30% de les quals relacionades amb polítiques socials. Ribó ha lliurat l'informe durant una audiència en què ha estat acompanyat de l'adjunt general, Jaume Saura, i l'adjunta per a la defensa dels drets dels infants, Maria Jesús Larios.

Ribó, en la conferència de premsa posterior en què ha explicat l'informe, ha reclamat un "major acord entre els grups parlamentaris per fer front a les problemàtiques derivades de les desigualtats socials", davant l'increment de les queixes ciutadanes relacionades amb aquesta matèria, que representen el 31,3% del total i recullen demandes relacionades amb la renda garantida de ciutadania, la pobresa energètica, els desnonaments o la vulnerabilitat dels infants.

L'informe també destaca un increment significatiu de les queixes dirigides a l'Administració pública relacionades amb la participació ciutadana, ja que, segons que ha explicat Ribó, moltes persones consideren que s'han vulnerat els seus drets civils i polítics, com ara el de manifestació, el de llibertat d'expressió, el de ser representades per les persones a qui van votar o el de neutralitat de l'ús dels espais públics.

En l'informe anual, que és preceptiu que lliuri al Parlament, la institució del Síndic de Greuges recull tota la activitat que ha dut a terme i destaca les actuacions més rellevants en cada àrea.

L'informe es debatrà ara en comissió i acabarà la tramitació parlamentària al Ple.