Notícies

Torrent: "Ens comprometem a treballar sense descans per un país en què ningú no pugui ser empresonat o s'hagi d'exiliar per les seves idees"

Dijous, 7 de febrer de 2019. Palau del Parlament

El president durant la declaració

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El president, Roger Torrent, ha fet aquest migdia a l'auditori una declaració institucional amb motiu de l'imminent judici contra el referèndum sobre l'1 d'octubre. Torrent ha estat acompanyat pel president de la Generalitat, Quim Torra, per membres del Govern i de la Mesa i per diputats de JxCat, ERC, CatECP i la CUP.

La declaració íntegra diu textualment:

"El proper 12 de febrer començarà el judici contra Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila. Onze dels dotze acusats són o han estat diputats del Parlament de Catalunya.

"Se'ls acusa de rebel·lió, sedició, malversació i desobediència per haver organitzat un referèndum. Per haver posat en mans de la ciutadania de Catalunya la decisió sobre el futur polític del seu país. Al llarg del procediment judicial s'han produït múltiples irregularitats i vulneracions de drets que no ens permeten confiar en la celebració d'un judici just.

"Sis diputats o exdiputats han hagut de marxar a l'exili i els tribunals internacionals han denegat la seva extradició perquè les acusacions no tenen fonament. S'han censurat publicacions. S'han prohibit manifestacions. S'han intervingut comunicacions. S'han bloquejat recursos d'empara al Tribunal Constitucional. S'ha fragmentat la causa judicial. S'ha destituït i empresonat un Govern escollit democràticament. S'han limitat els drets polítics dels acusats. S'ha allargat la presó provisional sense cap justificació. S'ha coartat el normal funcionament del Parlament de Catalunya. I s'ha vulnerat la inviolabilitat parlamentària dels diputats i les diputades d'aquesta cambra.

"La persecució penal dels representants del poble de Catalunya i els líders de les entitats civils ha generat una crisi democràtica sense precedents que amenaça els drets i les llibertats de tota la ciutadania, no només els independentistes.

"La instrumentalització del dret penal per combatre adversaris polítics ha de preocupar el conjunt dels demòcrates. No podem acceptar que es criminalitzi la dissidència política ni que es persegueixi com a delicte l'exercici legítim de drets fonamentals. Avui som els independentistes els que seiem al banc dels acusats, però demà podem ser les feministes, els antifeixistes, els ecologistes o els sindicalistes.

"L'Estat espanyol jutjarà 12 persones de pau per les seves idees i no per les seves accions. Però que no s'equivoquin, les idees no es poden empresonar. Al costat d'aquestes 12 persones hi trobaran el 80% del poble de Catalunya que rebutja la repressió i que no renunciarà mai a decidir democràticament el seu futur.

"Davant aquesta situació d'excepcionalitat, com a representants de la ciutadania de Catalunya, reiterem que cal una solució democràtica al conflicte polític. Que la repressió no acabarà amb la voluntat immensament majoritària dels catalans i les catalanes d'exercir el dret a l'autodeterminació. I ens comprometem a treballar sense descans per un país en què els conflictes polítics es resolguin fent política, no mitjançant els tribunals. Un país en què ningú no pugui ser empresonat o s'hagi d'exiliar per les seves idees. Un país més democràtic, més just i més lliure."