Notícies

Constituïdes les comissions d'estudi dels drets civils i polítics i de la gent gran

Dijous, 17 de gener de 2019. Palau del Parlament

Un moment de la sessió constitutiva de la Comissió d'Estudi sobre els Drets Civils i Polítics

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Parlament ha constituït aquest matí les comissions d'estudi sobre els Drets Civils i Polítics i de les Polítiques per al Millorament de la Qualitat de Vida de la Gent Gran, després que el darrer període de sessions el Ple aprovés crear-les. La primera, impulsada pel president, Roger Torrent, ha designat Ernest Maragall (ERC) president, i la segona, proposada per Cs, Carmen de Rivera (Cs).

Torrent ha presidit l'inici de totes dues sessions constitutives, en què s'han elegit els presidents, els vicepresidents i els secretaris respectius, en tots els casos per assentiment. La Comissió d'Estudi sobre els Drets Civils i Polítics ha elegit Lucas Silvano Ferro (CatECP) vicepresident i Francesc de Dalmases (JxCat) secretari, i la Comissió d'Estudi de les Polítiques per al Millorament de la Qualitat de Vida de la Gent Gran, Najat Driouech (ERC) vicepresidenta i Eva Granados (PSC-Units) secretària.

La comissió sobre els drets civils i polítics la va impulsar el president del Parlament i la va aprovar el Ple a l'octubre, amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP i els contraris de Cs, el PSC-Units i el PPC. L'acord de creació preveu que la integrin 21 diputats (6 de Cs, 5 de JxCat, 5 d'ERC, 2 del PSC-Units, 1 de CatECP, 1 de la CUP i 1 del PPC), però Cs i el PPC fins ara no hi han designat cap membre. (Podeu consultar la composició de la comissió a l'enllaç al final de la nota.)

Tal com ha explicat Torrent, els dos "objectius fundacionals" d'aquesta comissió són "analitzar la vulneració dels drets fonamentals que s'ha produït a Catalunya durant els últims mesos i que sembla que no acaba" i "generar també una reflexió al voltant de quins han de ser els elements necessaris i les condicions per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol respectant el principi democràtic".

La creació de la comissió de la gent gran la va aprovar el Ple al novembre a proposta de Cs, amb els vots de tots els grups, menys de la CUP, que es va abstenir. Aquesta comissió té per objecte estudiar mesures, polítiques i canvis legislatius per abordar els problemes de la gent gran, analitzar la manera de tractar aquests problemes en altres regions comparables i donar veu al col·lectiu. La componen un diputat de cada grup i subgrup, a més dels membres de la Mesa. (Podeu consultar la composició de la comissió a l'enllaç al final de la nota.)

Totes dues comissions preveuen tenir una vigència igual a la de la legislatura i redactar un informe final. La dels drets civils i polítics també preveu la possibilitat de redactar informes provisionals que serien lliurats al final de cada període de sessions.

D'altra banda, aquest matí la Comissió de Peticions ha designat Santi Rodríguez president, després que la Junta de Portaveus acordés dimarts atribuir al PPC la presidència d'aquest òrgan, que també ha elegit com a nous vicepresident i secretària Javier Rivas (Cs) i Rut Ribas (ERC).