Notícies

La Mesa homenatja el president Francesc Macià amb una ofrena a la seva tomba

Dimarts, 25 de desembre de 2018. Barcelona

La Mesa homenatja el president Francesc Macià amb una ofrena a la seva tomba

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (4 imatge/s)

El president, Roger Torrent, ha encapçalat aquest matí la delegació de la Mesa que ha fet la tradicional ofrena floral del Parlament a la tomba de Francesc Macià, president de la Generalitat republicana mort el dia de Nadal del 1933. Han acompanyat Torrent els secretaris primer i segon, Eusebi Campdepadrós i David Pérez.

Després de l'ofrena, en declaracions als mitjans de comunicació, el president ha lamentat que "en ple segle XXI passem un Nadal amb presos i exiliats polítics" i que "l'Estat respongui amb repressió", ha asseverat que "el rei personifica aquesta incapacitat crònica" de l'Estat "d'oferir una resposta política al conflicte a Catalunya" i que un monarca que amb els seus discursos "avala la repressió contra una part de la seva població no té legitimitat a Catalunya", i ha insistit que "la repressió no és mai la solució" i que "votar no divideix", sinó que "el que posa en risc la concòrdia és avalar els cops de porra als col·legis electorals i l'empresonament i la persecució de líders polítics a base de mentides".

Així mateix, i en record de la figura del president homenatjat, ha assegurat que "no renunciarem mai als ideals de Macià d'una Catalunya políticament lliure, econòmicament pròspera i socialment justa", i ha afegit que el d'avui és "un acte de dignitat, de memòria històrica, que ho és més si serveix per encarar el futur".

En aquest punt, ha raonat que "el Govern de Sánchez prefereix parlar de passat per no afrontar aquest futur, que a Catalunya són les urnes, votar per superar el règim del 78 i construir un país més lliure" en què "mai més ningú no hagi de passar el Nadal a la presó per les seves idees".

Abans de l'ofrena de la Mesa, el Govern, encapçalat pel president, Quim Torra, n'ha fet una altra, i també n'ha fet una l'Ajuntament de Barcelona, amb el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, al capdavant.

Cada any des del 1980 les institucions i diversos col·lectius homenatgen el president Macià el dia de Nadal amb ofrenes florals.