Notícies

El Ple fa el debat monogràfic sobre els fets del 6 i el 7 de setembre de 2017

La cambra aprova les peticions perquè el president de la Generalitat comparegui per informar de la situació dels treballadors públics

Dimecres, 19 de desembre de 2018. Palau del Parlament

El Ple fa el debat monogràfic sobre els fets del 6 i el 7 de setembre de 2017

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2018

Vegeu la galeria d'imatges (42 imatge/s)

El Ple ha fet avui el debat monogràfic sobre "el cop a la democràcia iniciat el 6 i el 7 de setembre de 2017", sol·licitat per Cs. La cap de l'oposició i presidenta d'aquest grup, Inés Arrimadas, ha obert el debat aquest matí per exposar els motius d'haver-lo sol·licitat, i tot seguit ha intervingut el president de la Generalitat, Quim Torra, que al matí també ha respost les preguntes dels grups a la sessió de control, amb la reunió del Consell de Ministres de divendres a Barcelona com a tema principal. D'altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat les peticions de Cs i el PSC-Units perquè Torra comparegui davant el Ple per informar de la situació dels treballadors públics.

El debat monogràfic ha continuat a la tarda amb les intervencions de Lluís Guinó (JxCat), Gerard Gómez del Moral (ERC), Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Alejandro Fernández (PPC).

La cambra votarà demà a la tarda les propostes de resolució congruents amb aquest debat presentades pels grups parlamentaris i les presentades arran del relatiu a la infància, que es va fer ahir.

Sessió de control
La reunió del Consell de Ministres divendres a Barcelona, les mobilitzacions previstes i la trobada de Torra amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat un dels temes principals de la sessió de control al president de la Generalitat. Les accions anunciades pels CDR i les mobilitzacions previstes han estat el motiu de les preguntes d'Inés Arrimadas (Cs) i Alberto Fernández (PPC), mentre que la reunió del Consell de Ministres i el diàleg entre els governs català i espanyol han centrat les de Miquel Iceta (PSC-Units) i Jéssica Albiach (CatECP). Albert Batet (JxCat) ha preguntat al president per la vaga de fam que Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Joaquim Forn fan a la presó, mentre que Sergi Sabrià (ERC) li ha demanat per la situació de l'economia i el projecte de pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent.

Abans, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre la investigació del càncer (ERC), les famílies enllaçades (ERC), l'estat en què es troben els convenis que s'han de signar amb les empreses subministradores d'aigua i energia en el marc de la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica (CatECP), el Pacte d'estat contra la violència de gènere (PSC-Units), la política en matèria d'armament anunciada pel Govern de l'Estat (JxCat), els criteris d'actuació de la fiscalia (JxCat), les perspectives de l'economia (Cs), la representació de la Generalitat en els organismes interadministratius i intergovernamentals (Cs) i el nomenament dels membres del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CUP).

Compareixença de Torra sobre els funcionaris
El Ple ha aprovat, per 128 vots a favor, les dues sol·licituds perquè el president de la Generalitat comparegui per informar sobre "l'acció del Govern davant la greu situació laboral i les reivindicacions dels servidors públics de l'Administració i el sector públic de la Generalitat" (Cs) i "l'acció del Govern davant el deteriorament dels serveis públics i les condicions laborals dels treballadors" (PSC-Units).

Eva Granados (PSC-Units) i Dimas Gragera (Cs) han presentat les sol·licituds dels seus grups, i en el debat també hi han intervingut Gemma Geis (JxCat), Jordi Albert (ERC), Marta Ribas (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Xavier García Albiol (PPC).

La compareixença s'haurà de substanciar en una propera sessió plenària. L'article 172 del Reglament estableix que s'ha de fer en el termini improrrogable d'un mes a partir de l'adopció de l'acord.

El Ple també ha aprovat a la tarda les dues darreres mocions incloses a l'ordre del dia, sobre el retorn social del rescat bancari (ERC) i la gestió de les infraestructures (Cs).

A la represa de la sessió aquest matí, el president, Roger Torrent, ha expressat la condemna i el condol de la cambra per la setena víctima mortal d'aquest any per violència masclista a Catalunya, a Manresa, i ha reiterat "el compromís del Parlament en l'erradicació de qualsevol forma de violència contra les dones".