Notícies

El president assegura a Còrsega que "la causa contra els representants polítics i socials és una farsa i una venjança política"

Dissabte, 24 de novembre de 2018. Ajaccio (França)

El president durant el lliurament del premi

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (4 imatge/s)

El president, Roger Torrent, ha assegurat aquest matí en l'acte de lliurament del Premi Coppieters, atorgat enguany a Edmond Simeoni, que la "causa contra els representants polítics i socials catalans és una farsa, una simple venjança política". Durant la seva intervenció, Torrent també ha remarcat que hauria d'haver estat Carme Forcadell, actualment empresonada, ha dit, "per haver defensat la democràcia", qui hauria d'haver lliurat el premi.

El president ha recordat les paraules de Forcadell el 26 de setembre de l'any passat quan va recollir el premi a Brussel·les, en què, ha explicat, advertia sobre "la vulneració de drets que ja llavors es produïa a l'Estat espanyol" i preguntava a les institucions europees si acceptarien "en silenci" "la repressió que porta a terme Espanya contra les institucions catalanes, contra entitats socials i contra els ciutadans".

"Menys d'una setmana després, els cossos policials de l'Estat carregaven violentament contra la ciutadania catalana a les portes dels col·legis electorals", i "la presidenta Forcadell pateix en primera persona la repressió per haver defensat la democràcia", ha recordat.

Així mateix, ha asseverat que "el que pateixen la presidenta Forcadell i la resta de víctimes de la mateixa causa judicial és un acte de crueltat injusta que cap demòcrata no pot acceptar", i en aquest punt ha agraït "les mostres de suport i de solidaritat amb els presos polítics i els exiliats catalans que m'han expressat ciutadans i representants del poble cors". "Són una prova de la seva dignitat democràtica, del seu compromís amb les llibertats", ha afirmat.

A l'acte també hi han intervingut el premiat; el president del Consell Executiu de Còrsega, Gilles Simeoni; el president i la vicepresidenta de la Fundació Coppieters, Xabier Macias i Antonia Luciani; Michel Castellani, diputat a l'Assemblea de Còrsega, i l'analista polític Andria Fazi.

Abans, Torrent s'ha reunit amb el president del Consell Executiu de Còrsega a la seu d'aquesta institució. Tots dos han analitzat la situació política a Catalunya, Còrsega i Europa, i Simeoni s'ha solidaritzat amb els presos i exiliats catalans i ha coincidit amb Torrent en la necessitat de resoldre políticament el conflicte català en el marc europeu.

La Fundació Coppieters és una fundació política reconeguda pel Parlament Europeu des del 2007 que té per objectiu promoure la investigació política en l'àmbit internacional, especialment pel que fa a la gestió de la diversitat cultural i lingüística en societats complexes, la governança multinivell, la descentralització i l'autodeterminació.

El premi reconeix persones o organitzacions destacades en la defensa de la diversitat cultural i lingüística, el diàleg intercultural, l'autodeterminació, els drets de les minories, la pau, la democràcia i la unitat d'Europa. L'any passat va ser concedit a la presidenta Carme Forcadell.