Notícies

El Ple aprova la creació d'una comissió d'estudi sobre els drets civils i polítics a Catalunya

També aprova mocions sobre la transició energètica, la política sanitària, l'atenció a la primera infància, els mitjans de comunicació públics, el turisme i l'ocupació d'immobles

Dijous, 11 d'octubre de 2018. Palau del Parlament

El president i els vicepresidents durant el ple d'aquest matí

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2018

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest matí amb els vots de JxCat, ERC, CatECP i la CUP la proposta de la Mesa, impulsada pel president, Roger Torrent, de crear una comissió d'estudi sobre els drets civils i polítics, que s'haurà de constituir properament.

La creació de la comissió ha obtingut 72 vots a favor (JxCat, ERC, CatECP i la CUP) i 56 en contra (Cs, PSC-Units i PPC).

D'acord amb la proposta aprovada, la comissió tindrà per objecte estudiar la situació dels drets civils i polítics a Catalunya, la integraran vint-i-un membres, tindrà la mateixa vigència que la legislatura i podrà redactar un informe final i també de provisionals que es lliurarien al final de cada període de sessions.

L'exposició de motius de la proposta apunta que la comissió ha de permetre "analitzar la profunditat de les vulneracions que s'han produït, la importància d'aquests drets en una societat democràtica avançada, les mesures que es poden adoptar per garantir el respecte i el compliment de la legalitat internacional en matèria de drets humans individuals i col·lectius, i les accions que poden contribuir a generar un marc propici per al lliure exercici d'aquests drets".

En el debat hi han participat Manuel Rodríguez (Cs), Francesc de Dalmases (JxCat), Gerard Gómez del Moral (ERC), Ferran Pedret (PSC-Units), Elisenda Alamany (CatECP), Carles Riera (CUP) i Andrea Levy (PPC).

Mocions
La cambra també ha aprovat avui mocions o punts de mocions sobre la transició energètica (PSC-Units), la política sanitària (PSC-Units), els serveis d'atenció a la primera infància (CatECP), els mitjans de comunicació públics de la Generalitat (PPC), turisme (Cs) i l'ocupació d'immobles per dur-hi a terme activitats il·legals (vegeu adjunts els documents amb els textos i les votacions d'aquestes sis mocions).