Notícies

El Parlament lliura dilluns la Medalla d'Honor a l'Associació de Mestres Rosa Sensat

Dijous, 6 de setembre de 2018. Palau del Parlament

Vista general d'un moment de l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor de l'any passat

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2017

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament farà dilluns a les set del vespre l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor en la categoria d'or, atorgada enguany a l'Associació de Mestres Rosa Sensat amb la voluntat de distingir també la dedicació de tots els docents, famílies i ciutadans per millorar l'educació. A l'acte, emmarcat en la commemoració de la Diada Nacional, hi intervindran els presidents del Parlament i la Generalitat, Roger Torrent i Quim Torra.

L'acte començarà amb una glossa de la institució guardonada a càrrec de Joan Soler, doctor en Història de la Pedagogia, professor de la Universitat de Vic i president de la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana. A continuació, Torrent lliurarà la medalla, que recolliran Teresa Codina i Pere Darder, mestres i fundadors de l'associació, Francina Martí, que n'és la presidenta, i David Altimir, mestre i secretari de l'entitat. Tot seguit, intervindran Martí i, posteriorment, Torrent i Torra. L'acte acabarà amb la interpretació de l'himne nacional a càrrec de la Coral Sant Jordi.

La Mesa va acordar el 17 de juliol per majoria, a proposta de Torrent, atorgar enguany la Medalla d'Honor a l'Associació de Mestres Rosa Sensat. La concessió vol reconèixer "la dedicació i la perseverança de mestres, famílies i ciutadans per transformar l'escola i millorar l'educació", i també fa extensius "l'agraïment i el reconeixement al col·lectiu dels docents, amb una llarga trajectòria dedicada al servei dels infants del nostre país".

El Parlament distingeix l'associació pel "moviment de renovació pedagògica" que representa, la seva "sostinguda reivindicació de l'escola pública de qualitat" i la "defensa de la formació permanent dels mestres com a professionals i peça clau del progrés de les societats i el futur del països". Així mateix, l'acta de concessió del reconeixement destaca que un dels objectius principals de l'associació és assolir "una escola democràtica amb expressió lliure i diversa d'opinions i criteris sobre la política i la realitat educativa, juntament amb el foment de la llengua catalana, un model d'escola que, al llarg de tot el període democràtic del nostre país, ha estat el pilar i la garantia de la cohesió i la convivència de la plural societat catalana".

La Medalla d'Honor
La Medalla d'Honor del Parlament és una distinció creada per la Mesa l'any 2000 que s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. En les edicions anteriors, hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); les entitats Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activista social, Carme Ruscalleda, cuinera, i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015); Manel Esteller, metge i investigador (2016), i el Cos de Mossos d'Esquadra, els serveis d'emergències, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils (2017).

La medalla manté el disseny que Antoni Cumella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució en la primera legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000, l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.